Država skriva istinu o zločinu u Sjeverinu 1

Na današnji dan, pre 24 godine, pripadnici snaga bosanskih Srba oteli su i ubili 16 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja.

U jezeru Perućac su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve – Medredina Hodžića, dok porodice ostalih žrtava i dalje žive u stanju dubokog beznađa zbog nemogućnosti da svoje bližnje sahrane i obeleže mesto ukopa. Fond za humanitarno pravo (FHP) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda podsećaju da institucije Srbije uporno odbijaju da svojim ubijenim građanima pruže obeštećenje, podršku i priznanje.

„Dugogodišnji jalovi napori porodica žrtava da ostvare svoje pravo na reparacije van svake sumnje ukazuju na težnju institucija da izbegnu priznavanje odgovornosti Srbije za propuste koji su doveli do otmice i ubistva žitelja Sjeverina. Neuspešna potraga za telima ubijenih, s druge strane, svedoči o zaveri ćutanja koja je usmerena na sprečavanje svakog pokušaja da se otkrije istina koja je sadržana u arhivama institucija Srbije“, ukazuju iz FHP-a i Sandžačkog odbora.

Pripadnici paravojne jedinice „Osvetnici“, koja je delovala pod okriljem Vojske Republike Srpske (VRS), presreli su 22. oktobra 1992. kod mosta na Limu u mestu Mioče (BiH), autobus užičkog preduzeća „Raketa“, koji je saobraćao na redovnoj liniji Priboj-Rudo-Priboj. Nakon legitimisanja svih putnika, iz autobusa su izveli samo građane bošnjačke nacionalnosti – Mehmeda Šeba, Zafera Hadžića, Meda Hodžića, Medredina Hodžića, Ramiza Begovića, Derviša Softića, Mithada Softića, Muja Alihodžića, Aliju Mandala, Seada Pecikozu, Mustafu Bajramovića, Hajrudina Sajtarevića, Esada DŽihića, Idriza Gibovića, Ramahudina Ćatovića i Mevlidu Koldžić – i vojnim kamionom ih odvezli u pravcu Višegrada, gde su brutalno pretučeni i potom ubijeni.

Veče uoči ovog događaja, pripadnici iste jedinice oteli su Sabahudina Ćatovića ispred porodične kuće u Sjeverinu i odveli ga u nepoznatom pravcu. Okružni sud u Beogradu je 2005. pravosnažno osudio pripadnike jedinice „Osvetnici“ Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na 20, odnosno 15 godina zatvora.

Porodice ubijenih bezuspešno su pokušale da dobiju obeštećenje tuživši 2007. državu zbog podrške VRS, kao i odgovornosti za nesprečavanje zločina i obaveze da zaštiti građane. Nakon više od šest godina suđenja, njihova tužba je odbijena, a postupak se trenutno nalazi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Akcija Žena u crnom

„Ubijeni Sjeverinci nisu još dolično sahranjeni, sve ubice još nisu osuđene, a država Srbija nije priznala svoj zločin“, saopštile su Žene u crnom, koje će danas u Knez Mihailovoj ulici organizovati mirovnu akciju „Nikada nećemo zaboraviti zločin u Sjeverinu“, a prisustvovaće i obeležavanju zločina u selu Sjeverin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari