Okružni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Opštinskog suda u Vrbasu kojom se PIK Bečeju nalaže da preda u posed 1.244 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta Ministarstvu poljoprivrede kako bi ga dalje ustupilo na korišćenje zakupcima ovih parcela u srbobranskom ataru.
Novosadski okružni sud je, dakle, odbio žalbu PIK Bečeja na odluku Opštinskog suda u Vrbasu od 17.

Okružni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Opštinskog suda u Vrbasu kojom se PIK Bečeju nalaže da preda u posed 1.244 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta Ministarstvu poljoprivrede kako bi ga dalje ustupilo na korišćenje zakupcima ovih parcela u srbobranskom ataru.
Novosadski okružni sud je, dakle, odbio žalbu PIK Bečeja na odluku Opštinskog suda u Vrbasu od 17. aprila ove godine čime je potvrđena prvobitna presuda kojom se PIK Bečeju nalaže da preda državno zemljište. Prema rečima Branka Gajina, predsednika Opštine Srbobran, odluka Okružnog suda je još jedna potvrda da PIK Bečej već dve godine bespravno koristi 1.244 hektara državnog zemljišta na području srbobranske opštine.
– Nadam se da je ovom odlukom konačno stavljena tačka na našu pravnu borbu u kojoj smo dokazali da smo od prvog dana bili u pravu u sporu sa PIK Bečejom. Još jednom je potvrđeno da PIK Bečej bespravno koristi državne oranice i nadam se da će država konačno smoći snage da sprovede zakon do kraja. Mi smo licitaciju državnog zemljišta obavili još u decembru 2006. i od tada zakupci ovih parcela čekaju da uđu u posed i počnu sa obrađivanjem. Takođe smatram da će naš primer poslužiti i drugim sredinama kako bi se izbegle slične situacije i kako bi se konačno sprečila dalja zloupotreba državnog zemljišta širom Vojvodine, a pogotovo u ovakvim slučajevima gde jedna privatna kompanija, poput PIK Bečeja, uzurpira državnu zemlju“, rekao je Branko Gajin.
Iako bi odluka Okružnog suda u Novom Sadu trebalo konačno da razreši pitanje ko ima pravo na korišćenje sporna 1.244 hektara državnog zemljišta, zakupci i PIK Bečej će se zbog ovih parcela naći barem još jednom na sudu. Četiri zakupca ovog zemljišta podneli su krivične prijave Specijalnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv Dragana Satarića, direktora PIK Bečeja i Dušana Jovanovića, predsednika opštine Bečej zbog zloupotrebe službenih položaja. U prijavi stoji da je Dragan Satarić u koordinaciji sa Dušanom Jovanovićem, bivšim saradnikom iz PIK Bečeja, uspeo da izdejstvuje da Program uređenja i korišćenja državnog zemljišta u opštini Bečej ne bude usvojen i da bečejski kombinat nastavi da koristi skoro 11.000 hektara državne zemlje u ataru opštine Bečej uz nadoknadu od 8.000 dinara po hektaru.
Osim toga, u prijavi se navodi da je Julija Popić, bivša načelnica Odeljenja za urbanizam u opštini Bečej i predsednica Komisije za izradu Programa o korišćenju državne zemlje, neposredno po ne usvajanju Programa prešla na rad u PIK Bečej na mesto direktora Sektora za imovinske poslove. U prijavi stoji da je takvim odnosom prema državnom zemljištu država oštećena najmanje za 2.226.000 evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari