Državljanin Bahreina izručen iz Srbije stigao u Manamu 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Državljanin Bahreina osuđen za „dela vezana sa terorizmom“ izručen je iz Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Bahreina, uprkos upozorenju suda Evropske unije za ljudska prava.

Ahmed Džafar Mohamed Ali u ponedeljak je izručen uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi rizik od „torture“ u Bahreinu koji je redovno optužen za političku represiju i kršenje ljudskih prava, saopštila je nevladina organizacija Bahreinski institut za prava i demokratiju sa sedištem u Londonu.

Vlasti Bahreina su Mohameda Alija (49) vratile u zemlju zahvaljajući „koordinaciji i komunikaciji sa prijateljskom zemljom“ putem međunarodne kriminalističke policije (Interpol), navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Mohamed Ali je osuđen u odsustvu na tri doživotne kazne i dodatnih deset godina zatvora zbog „dela u vezi sa terorizmom počinjenih između 2012. i 2015. godine“, dodaje se u saopštenju.

Evropski sud za ljudska prava je zatražio od Srbije da obustavi ekstradiciju do 25. februara kako bi mu dala vremena da ispita „moguće rizike od torture“, naveo je bahreinski institut za prava i demokratiju.

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je u ponedeljak da je državljanin Bahreina od novembra prošle godine bio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, političkog i verskog progona.

Šabić o deportaciji državljanina Bahreina: Vlast još jednom izblamirala Srbiju

Deportacija državljanina Bahreina, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, predstavlja „sraman potez vlasti“ u Srbiji, ocenio je danas advokat i bivši poverenik za informacije od javnog zanačaja Rodoljub Šabić.

„Izručenjem čoveka koji je tražio azil, kršeći pritom naše zakone, Konvenciju o ljudskim pravima pa i odluku suda za ljudska prava naša vlast je povukla sraman potez. Još jednom je teško izblamirala Srbiju u medjunarodnim relacijama“, napisao je Šabić na svom Tviter nalogu.

Državljanin Bahreina Ahmed Džafar Mohamed Ali osudjen pred tamošnjim sudom za „dela vezana sa terorizmom“ izručen je iz Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Bahreina.

Evropski sud za ljudska prava je zatražio od Srbije da obustavi ekstradiciju do 25. februara kako bi mu dala vremena da ispita „moguće rizike od torture“, naveo je bahreinski institut za prava i demokratiju.

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je ranije da je državljanin Bahreina od novembra prošle godine bio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji, tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, političkog i verskog progona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.