DS: Dan rudara u znaku stradalih u rudniku Soko 1Foto: Beta/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ

Demokratska stranka (DS) ocenila je da Dan rudara 6. avgust protiče u senci nesreće u rudniku „Soko“ u kojoj je stradalo osam radnika i prestanka rada Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu, te da je vlast ponizila rudarsku profesiju.

Odbor DS za energetiku u otvorenom pismu najavio je da će podržavati porodice stradalih u rudniku Soko u borbi za istinu i pravdu pred domaćimi međunarodnim institucijama, podsetivši da je tužilaštvo u Aleksincu suvoparnim birokratskim rečnikom saopštilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog te nesreće.

„Sa velikom nevericom smo primili odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu, od kog smo očekivali da javnosti odgovor na pitanje zašto će dvanaestoro dece rasti bez svojih očeva, a naročito na ono ključno – ko je za to kriv“, navedeno je u saopštenju DS-a.

DS je dodao da je 11. decembra 2021. u popodnevnim i noćnim satima prestala da radi termoelektrana u Obrenovcu, najveća u Srbiji, zbog dugogodišnjeg bahatog upravljanja grupe pripadnika Srpske napredne stranke, i da je direktna i indirektna šteta procenjena na preko milijardu evra.

Kako je istakla, ta neverovatno velika suma mogla je biti iskorišćena za gradnju preko potrebne hidroelektrane Bistrica ili Đerdapa III i za popravljanje materijalnog položaja i uslova rada rudara.

„Umesto toga partijski kerberi su se obračunavali sa svakim iskusnim inženjerom rudarstva koji se krajnje dobronamerno usudio da im ukaže na propuste i da rade mimo pravila struke“, dodala je DS u otvornom pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari