DS: Pad na Šangajskoj listi posledica odnosa vlasti prema nauci 1Foto: Print screen/shanghairanking.com

Omladina Demokratske stranke (DS) ocenila je danas da je ,,kontinuirani“ pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta posledica malih ulaganja u nauku i ,,sve većeg broja mladih naučnika koji napuštaju Srbiju zbog odnosa vlasti prema nauci“.

Iz DS su ocenili da nije iznenađenje što je po rezultatima za 2021. godinu, Beogradski univerzitet rangiran između 500. i 600. mesta na Šangajskoj listi, što je najveći pad od 2012. godine.

,,Napredna vlast još uvek nije raspisala konkurs za novi ciklus naučnih projekata koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, iako je to trebalo da učini još pre šest godina. Sa druge strane, Fond za nauku ne poštuje usvojene planove, pa i po godinu dana probija rokove za početak izvrsnih naučnih projekata, poput Promis-a i Ideja“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su ,,male plate naučnih radnika i nastavnika univerziteta i mizerni budžeti za odlaske na međunarodne konferencije, samo neki od razloga zašto sve više mladih naučnika napušta Srbiji i odlazi na strane univerzitete“.

,,To je sve samo posledica toga da resorno ministarstvo vodi čovek koji nikada nije ni imao kontakta sa obrazovanjem i naukom, a da je državna sekretarka doktorirala na privatnom fakultetu, a izabrana je za profesora na prestižnom državnom Fakultetu tehničkih nauka, čiji je dekan bio i govornik na mitinzima Srpske napredne stranke“, naveli su iz omladine DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari