DS: Ujednačiti prava i obaveze nastavnika i učenika 1Ilustracija Foto: N. Kovačević

Demokratska stranka (DS) zahteva da se Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja po hitnom postupku promeni kako bi se prava i obaveze i nastavnika i učenika ujednačile, što bi omogućilo i prevenciju nasilja u školama.

Ta stranka je u saopštenju navela da su zakonska rešenja, kojima se kažnjava nasilje u školama, kao i pravna praksa pokazali neefikasnost kazni i umesto da spreče ponavljanje nasilnih scena, one vode ka eskalaciji nasilja.

Učenici koji su izbačeni iz škole u Trsteniku, vraćeni su u školu iz proceduralnih razloga, a učenik koji se u Smederevu otimao za telefon sa nastavnikom postao je žrtva sukoba, a nastavnik je suspendovan i preti mu čak i otkaz.
„Кolega svakako nije postupio ispravno i morao je drugačije da reaguje, ali je i on dobrim delom žrtva loših zakonskih rešenja i još gore prakse.

U ovom slučaju učenik je koristio mobilni telefon na času, a pošto mu ga je nastavnik oduzeo – fizičkom silom je hteo da ga povrati i zbog toga, već sada je jasno, neće trpeti veće sankcije“, naveo je član odbora DS za obrazovanje Milan Jevtić.

Demokratska stranka ističe da su nastavnicima ruke vezane, svaka nova promena zakona daje sve veća prava učenicima, a sve veće obaveze i sankcije nastavnicima.

„Ovo u svakodnevnoj praksi dodatno ohrabruje nedisciplinovane i nasilne učenike da ometaju nastavu i provociraju reakciju nastavnika, posle kojih dolazi do suspenzija ne učenika, nego nastavnika“, ističu u toj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari