DSK prva po broju glasova na opštinskim izborima na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Prema konačnim rezultatima izbora za gradonačelnike i odbornike 38 opština na Kosovu najviše glasova je osvojio Demokratski savez Kosova (DSK), sa ukupno 170.177 glasova.

Na drugom mestu je vladajući pokret Samoopredeljenje (PS), sa ukupno 167. 519 glasova, dok je treća Demokratska partija Kosova (DPK) sa 161.283 glasa.

Četvrto mesto zauzela je Alijansa za budućnost Kosova (ABK) sa 90.708 glasova.

Lider DSK Ljumir Abdidžiku zahvalio je svim svojim biračima na izborima 17. oktobra.

Abdidžiku je putem objave na Fejsbuku rekao da je povratak na prvo mesto na lokalnim izborima za svakog od njih veliko zadovoljstvo i obaveza i zatražio da se nastavi rad za drugi krug izbora za gradonačelnike.

„Ali, pre svega, to je podsećanje da naše istinsko i pravedno opredeljenje uvek dobija podršku građana. Ovo poverenje i ovaj povratak moraju se odgovorno negovati do sledeće procene. Naš rad se nastavlja. U drugom krugu još dalje. DSK je za sve. Hvala vam od srca“, rekao je Abdidžiku.

Očekuje se da sutra Centralna izborna komisija objavi konačne rezultate za 37 opština na Kosovu,pošto je još uvek u postupku rešavanja situacije oko izbora gradonačelnika opštine Đeneral Jankovića u kojoj se može podneti zahtev Vrhovnom sudu Kosova.

Na ovim izborima najviše mesta gradonačelnika je osvojila Srpska lista, devet, sledi DPK sa četiri, dok DSK i ABK imaju po dvojicu izabranih gradonačelnika u prvom krugu izbora, dok vladajuće Samoopredeljenje u prvom krugu nije osvojilo ni jedno mesto gradonačelnika.

U drugom krugu će se glasati za 22 gradonačelnika, od toga jednog iz redova srpske zajednice i jednog iz redova kosovskih Turaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari