Šef policije u Dubaiju zatražio je da se izda nalog za hapšenje Mejra Dagana, šefa Mosada, ukoliko se dokaže da je ta izraelska špijunska agencija odgovorna za atentat na komandanta Hamasa Mahmuda al Mabuha. U saopštenju generala poručnika Dahije Kalfana Tamima, apeluje se na Interpol da izda poternicu za Daganom i da se zahteva njegovo izručenje.

„Naša istraga je pokazala da je Mosad umešan u ubistvo Al Mabuha“, rekao je general Tamim, „Mosad stoji 99, ako ne i 100 odsto iza ubistva“.

Policija Dubaija, koja se na iznenađenje agenata pokazala kompetentnom otkrila je da su najmanje sedmorica njih koristili imena pravih Izraelaca sa evropskim pasošima.

Gideon Levi, dopisnik izraelskog dnevnika Harec, kaže da se šef Mosada nemarno ponaša. „Davno smo zaboravili da Mosad treba da bude obaveštajna agencija, a ne organizacija za sejanje smrti. Uz povike odobravanja stručnjaka, Daganu je ostanak na položaju produžen za još jednu godinu, i to osmu po redu. Zašto je to tako? Delom zato što je stručnjak za likvidacije“, napisao je ovaj kolumnista.

Šef Mosada je dva puta ranjen za trideset godina službe u izraelskoj armiji, a bio je i šef Antiterorističkog biroa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari