Šest novopazarskih javnih preduzeća: Zavod za urbanizam, Direkcija za izgradnju, Regionalna radio televizija, „Gradska toplana, „Vodovod i kanalizacija“ i „Čistoća“, prošlu godinu završili su sa dugom većim od milijardu dinara. To piše u izveštajima o radu ovih preduzeća u prošloj godini, koje je usvojio gradski parlament. Na vrhu lestvice je „Čistoća“ sa dugom od 300 miliona dinara (od toga oko 250 miliona je nenaplativo), slede „Vodovod i kanalizacija“ – 261 miliona i „Gradska toplana“ sa oko 250 miliona dinara.

Dug direkcije za izgradnju, na kraju prošle godine, bio je 190 miliona, Zavod za urbanizam u ovu godinu preneo je dug od 31 miliona i 14 miliona dinara je dug Regionalne radio televizije.

Na osnovu podataka dostupnih u izveštajima dolazi se do podatka da je pet javnih preduzeća iz gradske kase dobilo nešto više od 354,6 miliona dinara. Većina ovih sredstava utrošena je za isplate zarada zaposlenima, plaćanje poreza, doprinosa i vraćanje dugova iz prethodnih godina. Namirivane su plate zaostale iz 2012. i prošlogodišnje koje kasne po nekoliko meseci. Jedino nema podatka za KP „Čistoća“ o transferu sredstava iz gradskog budžeta. Najviše sredstava – 185 miliona dinara, dobila je Direkcija za izgradnju. Interesantno za ovo preduzeće je da je prošlogodišnji plan rad ispunila sa svega 13 odsto. Bilo je planirano da asfalt dobije 2,6 km ulice, a nije asfaltiran ni metar, od 20,5 km makadamskih puteva sanirano je tek nešto više od dva kilometra i od 94 km lokalnih puteva urađeno je samo 13,5 km.

Bez obzira na dug od 261 miliona dinara, KP „Vodovod i kanalizacija“, na kraju prošle godine, uspelo je da zabeleži dobitak od pola miliona dinara. Kod ovog preduzeća u ukupnom dugu prvo mesto zauzimaju porezi i doprinosi sa 134 miliona, slede dugovanja za zarade 60,5 miliona i 43,6 miliona dinara je dug dobavljačima. Potraživanja „Vodovoda i kanalizacije“ su veće od 357 miliona, u kojima građani učestvuju sa dugom od 238 miliona dinara. Od privrednika potražuje 15 miliona, među kojima su najveći dužnici preduzeća u stečaju i ti dugovi su nenaplativi. Interesantno je da je prošle godine proizvedeno 12,4 miliona kubnih metara vode, a potrošačima je fakturisano 5,6 miliona ili 46 odsto.Kad je u pitanju ovo predueće, interesantno je da se u izveštaju ne navode prebačena sredstva iz budžeta, pa je tu informaciju (više od 60 miliona dinara) dalo Gradsko odeljenje finansije.

KP „Gradska toplana“ je na kraju prošle godine sa 17,3 miliona dinara zabeležila najmanji gubitak od 2009. godine.

Novinari bez izveštaja

Predstavnici medija su do izveštaja o radu javnih preduzeća došli zahvaljujući pojedinim odbornicima, koji su im pozajmljivali svoje materijale.I pored više pojedinačnih zahteva da se novinarima uz pozive za zasedanje Skupštine grada dostave i najznačajniji materijali, nadležni u gradskoj upravi su se oglušili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari