Dunavom uzvodno u kajaku od Crnog mora do Nemačke 1Klaudia i Rik Foto: J.B.K.

Ovog proleća, dvoje kajakaša iz Mađarske, Ričard Džej Varga, poznatiji kao Kayak Crazy Rik i Klaudia Kis, krenuli su da veslaju Dunavom.

To verovatno i nije vest jer mnogi se, bez pomoći motora i uzdajući se u sopstvenu snagu i izdržljivost, spuštaju nizvodno. Ali su Ričard i Klaudia rešili da budu drugačiji i tok Dunava pređu veslajući uzvodno.

Sebi su kao cilj postavili da u morskom kajaku pređu 3.000 km od Delte Dunava do Donauešingena. Dnevno veslaju između 25 i 35 km i uz takav tempo procenili su potrebno im 90 dana da pređu put od Crnog mora do Nemačke.

Krenuli su 4. marta i ovih aprilskih dana veslaju srpskom stranom Dunava. Jedna od stanica na putovanju su im Ljubičine kolibe i Donji Milanovac, za predah od vetra koji im poslednjih nekoliko dana zadaje nevolje.

Dunavom uzvodno u kajaku od Crnog mora do Nemačke 2
Foto: J.B.K

-Nisu problem dunavske struje, već vetar – kaže Kayak Crazy Rik koji preveslao sve evropske reke i na nekima od njih se oprobao u veslanju uzvodno. Video to kao izazov i misiju izdržljivosti i krenuo uzvodno Dunavom. U društvu Klaudije Kis.

-Meni je ovo prvi put da se upuštam u ovakvu avanturu, ali sam sanjala o tome. Kada me je pitao da li bih išla na avanturu, ali mi nije pomenuo gde ćemo ići – ja sam pristala. Sat vremena kasnije shvatila sam da sam celog života htela da veslam uz čitavu reku i sve se poklopilo – priča Klaudia. Kaže i da je prva reakcija Rikove majke bila rekla da neće spavati, jer je bila jako zabrinuta i kada je bio u Norveškoj.

-Moji prijatelji su samo rekli – uživaj! – priča Klaudia koja kao i Kayak Crazy Rik uživa u svakom danu provedenom na Dunavu koji je, kako kaže lep svuda.

– Uvek je reka različita, upravo je to i lepo kod Dunava, što nije uvek sve isto. Ja volim planine, pa je meni Kazan najlepše mesto, kao i Delta Dunava koja je divlja i ima puno ptica.

Najviše mi se dopada različitost koju ima Dunav – priča Kayak Crazy Rik, za koga je Dunav domaća reka jer živi na Dunavu, na mestu na kome Dunav ulazi u Mađarsku, u selu Rajka, na tromeđi izmedju Mađarske, Slovačke i Austrije. Nadimak po kome ga prepoznaju dovoljno govori o njegovoj spremnosti za avanturu i proveru izdržljivosti.

Dunavom uzvodno u kajaku od Crnog mora do Nemačke 3
Foto: J.B.K.

-Ne odustajemo. Nekad stanemo i sačekamo da se uslovi promene, pa nastavimo. Desilo nam se da je vetar bio vrlo jak, duvao je 40-50km/h i trebalo je da zaobiđemo neke brodove koji su pristajali jedan do drugog, zbog toga smo morali da uđemo u maticu, što je prilično teško, pogotovo po vetru. Sledećeg dana međutim, nije bilo tako vetrovito, pa je bilo lakše nastaviti – ispričao nam je Rik.

-Sve je u glavi. Napravite jedan zaveslaj, pa još jedan, krenete napred. I bude lakše. Sve je samo u vašoj glavi.- objašnjava Klaudia.

-Ova kajakaška ekspedicija za njih dvoje jeste misija izdržljivosti, ali ujedno ima i humanitarni karakter. Takođe, na svom sajtu, društvenim mrežama, youtube kanalu predstavljaju lepote Dunava, mesta u kojima odmaraju, domaćine, znamenitosti. – ispričao nam je Ivan Morarević iz DMC kompanije Đerdap Travel koji je kajakašima domaćin na području Đerdapa.

Klaudija Kis i Ričard Džej Varga ovom dunavskom avanturom testiraju svoju izdržljivost, ali istovremeno od početka putovanja apeluju na podršku. Sva sredstva koja budu prikupljena kao sponzorstva i donacije biće iskorišćena u dobrotvorne svrhe kao pomoć deci oboleloj od raka i skretanja pažnje na rešavanje problema i očuvanje životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari