Duško Šarić: Nisam član kriminalne grupe svog brata, ne priznajem navode optužnice 1foto Antonio Ahel/ATAImages

Skoro mesec dana otkako se predao policiji, Duško Šarić, rođeni brat Darka Šarića danas je pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu iznosio odbranu.

Šarić, kojem se stavlja na teret da je kao član kriminalne grupe svog brata učestvovao u pokušaju ubistva i diskreditacije Nebojše Joksovića, negirao je krivicu.

– Ne priznajem navode optužnice, ništa nezakonito nisam učinio. Iskreno, nije mi najjasnije zbog čega se ja nalazim u optužnici, kazao je Šarić, ističući da ne poznaje Joksovića i da „sa tim čovekom nema ništa“.

Pre njega odbranu je izneo i okrivljeni Milan Vučinić, koji se takođe predao kad i Duško Šarić. I on je naveo da nije kriv, te da nikada nije koristio telefon sa Skaj aplikacijom.

– Ne poznajem Joksovića i nemam nikakva saznanja da je planirana njegova likvidacija, istakao je Vučinić.

Darko Šarić je nedavno pravosnažno osuđen da je vodio grupu odgovornu za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike. Ta presuda se u značajnoj meri temelji na iskazima Nebojše Joksovića, Šarićevog saradnika i prijatelja iz detinjstva. Joksović je nakon hapšenja odlučio da sarađuje sa tužilaštvom i jedini je koji je direktno imenovao Šarića kao vođu grupe.

Jučerašnji glavni pretres održan je u sklopu postupka koji se vodi protiv Šarića i još 14 osoba optuženih su da su učestvovali u planu da se ubije Nebojša Joksović. Prema tvrdnjama tužilaštva, plan grupe je bio da se Joksović ubije na Drinskoj regati, ali je zbog kovida ta manifestacija otkaza. Rezervni plan je bio da se likvidira ispred kuće u kojoj je živeo, ali se i od toga odustalo.

Nakon što su planovi za ubistvo propali, tvrdi se u optužnici, prešlo se na plan da se diskredituje Joksović ne bi li izgubio status svedoka saradnika u postupku protiv Šarića.

U središtu tog dela optužnice nalazi se paljenje automobila Gorana Nikolaševića, čoveka koji je sarađivao sa Joksovićem pre nego što su se posvađali. Naime, prema verziji tužilaštva, Šarićeva grupa je organizovala da se Nikolaševiću zapali automobil u avgustu 2020. godine. Kao neposredni izvršilac navodi se navijač Crvene Zvezde Uroš Radovanović (promenio prezime iz Mišić).

Potom je Nikolaševića, stoji u optužnici, Šarićev advokat Dejan Lazarević savetovao kako da podnese krivičnu prijavu protiv Joksovića, ali i da svoju verziju događaja iznese u javnost.

I iako je na jučerašnjem pretresu Nikolašević imao status svedoka oštećenog, pred većem je nastupao kao svedok odbrane.

– Apsolutno se ne pridružujem krivičnom gonjenju optuženih i nemam imovinskopravni zahtev. Osim, ako se podigne optužnica protiv Joksovića, onda ću biti prvi da se pridružim, kazao je Nikolašević.

On je ostao pri tvrdnji da mu je Joksović zapalio automobil u avgustu 2020. godine. Nikolašević je rekao da je podneo krivičnu prijavu protiv njega, ali da je zbog opstrukcija iz tužilaštva prijava odbačena.

Kako je dodao, on je od “svog policajca”, dugogodišnjeg prijatelja na odgovornoj poziciji u MUP-u, saznao za istragu tužilaštva o pokušaju diskreditacije Joksovića.

– To su organizovali Joksović i tužilac Saša Ivanić. To je bila jedna bolesna akcija da se ja, kome je zapaljen automobil, predstavim kao optuženi, naveo je Nikolašević.

On je istakao da je nakon tog saznanja otišao u Beograd i to ispričao Dejanu Lazareviću, jednom od pet advokata koji ga zastupaju, a koji je u ovom postupku jedan od okrivljenih.
Predsednik sudskog veća Zoran Šešić je Nikolaševića u više navrata morao da vraća na temu zbog koje se vodi konkretan sudski postupak.

– Ne vodi se ovde postupak protiv Joksovića. Državni organi su doneli stav o tome i mi to moramo da poštujemo, istakao je Šešić.

Ovaj postupak protiv Darka Šarića i ostalih se u velikoj meri temelji na porukama koje su razmenjene putem Skaj aplikacije, a koje su našim istražnim organima dostavljene iz inostranstva. Optužnica tvrdi da je Šarić iz pritvora putem ove aplikacije davao naloge ostalim članovima grupe.

Darko Šarić je od marta 2014. godine bio u pritvoru, kada se pod nikada razjašnjenim okolnostima predao srpskoj policiji. U pritvoru je bio do decembra 2021. godine kada je pušten u kućni pritvor.

Ipak, ovu blažu meru služio je do aprila 2022. godine kada je uhapšen zbog sumnji da je organizovao ubistvo svog saradnika Milana Milovca. Međutim, kada je došlo do podizanja optužnice, Šarić nije bio optužen za taj zločin.

Osim postupka za pokušaj ubistva i diskreditaciju Joksovića, kao i predmeta za šverc kokaina koji je pravosnažno okončan, Šariću se sudi i u predmetu za pranje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari