Najveće potraživanje na ime poreza na imovinu, lokalna poreska administracija u Požarevcu ima prema Fabrici šećera u stečaju, čiji je dug premašio 155 miliona dinara. Ovo državno preduzeće, osnovano 1979. godine, Agencija za privatizaciju oglasila je za prodaju, pa će obaveza novog vlasnika biti i namirenje astronomskog poreskog duga.

Prema poslednjim podacima LPA, po visini duga za porez na imovinu, na drugom mestu je «Žitostig» AD, koji duguje 12,5 miliona dinara. I ovo preduzeće otišlo je u stečaj, rešenjem požarevačkog Privrednog suda iz oktobra prošle godine. Na spisku najvećih dužnika među pravnim licima sledi kostolački «Standard», sa oko sedam miliona, dok ostali duguju od 488.000 do 5,5 miliona.

– Među 100 najvećih dužnika nalazi se i 49 fizičkih lica, čiji se dug kreće od 434.000 do 8,3 miliona. U slučaju poreskog duga, nema utuženja niti angažovanja advokata, pošto se sprovodi upravni postupak. Prvi korak jeste upućivanje opomene poreskom obvezniku. U toku 2014. godine, u više navrata, poslato je oko 10.000 opomena – saopštavaju iz Lokalne poreske administracije..

Protiv onih obveznika koji i pored opomena nisu izmirili dug, preduzimaju se mere prinudne naplate. Prinudnu naplatu sprovodimo blokadom računa pravnim licima i stavljanjem administrativne zabrane obveznicima koji su u radnom odnosu. Što se tiče penzionera, njima tokom 2014. godine nije stavljena nijedna administrativna zabrana…

Pravna lica, međutim, nemaju dug samo prema LPA, za porez na imovinu, već i prema Poreskoj upravi, na ime republičkih poreza. Najveći dužnik sa područja grada Požarevca je preduzeće «Voćeprodukt», čiji je dug narastao do 485 miliona dinara. Slede «Žitostig» sa 163 miliona, kostolački «Standard» sa 124, Fabrika šećera «Požarevac» sa 61 i Zemljoradnička zadruga «Jedinstvo», čiji je dug 51 milion.

Zbir

Ako se lokalni i republički porezi posmatraju zbirno, najveći dug, nakon «Voćeprodukta», ima Fabrika šećera – 216 miliona. Za njom slede «Žitostig» sa 175, kostolački «Standard» sa 131, kao i ZZ «Jedinstvo», čiji ukupni poreski dug iznosi 54 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari