Dva Jalomova identiteta 1

Sveobuhvatna studija o psihoterapijskom i književnom radu Irvina Jaloma Tako je pisao Jalom – Umetnost pisanja terapijskih priča, autora Džefrija Bermana, objavljena je nedavno u izdanju novosadskog Psihopolisa, u prevodu Milana Đurišića.

Berman, profesor engleske književnosti, studiozno se bavi razvojem i dometima dva Jalomova identiteta i dve njegove karijere: kao egzistencijalnog psihoterapeuta i kao kreativnog pripovedača.

Jer, niko nije bolje pisao o umetnosti psihoterapije i psihoterapiji kao umetnosti, i niko nije tako spretno spojio ove dve karijere kao Irvin Jalom.

Knjiga hronološkim redom donosi detaljne prikaze Jalomovih udžbenika, romana i psihoterapijskih priča – od udžbenika Teorija i praksa grupne psihoterapije, preko Egzistencijalne psihoterapije, Grupne psihoterapije bolničkih pacijenata, knjiga Svakim danom sve bliže, Krvnik ljubavi, Kad je Niče plakao, Ležanje na kauču, Smisao života, Čari psihoterapije, Lečenje Šopenhauerom, Gledanje u sunce, Problem Spinoza, Jedan dan, do dokumentarnog filma Lečenje Jalomom iz 2014. i njegove memoarske knjige O sebi iz 2017. godine (Psihopolis, 2019), kojom se oprašta od čitalaca nakon spisateljske karijere duge pola veka.

Hronološki pristup omogućio je Bermanu da prati kako, kada, gde i zašto Jalom menja mišljenje o određenim stvarima, da otkrije zašto je on najuticajniji zagovornik terapeutovog samootkrivanja pred pacijentima i klijentima, o njegovoj jedinstvenoj sposobnosti da prizna svoje strahove i nesigurnosti, o važnosti življenja punim plućima…

Jalomove priče se ubrajaju u klasike književnih studija slučaja a Jaloma smatraju najznačajnijim piscem psihološke beletristike danas u svetu.

Njegova dela cene i profesionalci koji se bave mentalnim zdravljem, kao i obični čitaoci. Psihopolis je dosad objavio sedam Jalomovih knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari