Dva leta dnevno za građane zarobljene na aerodromima 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Nakon više slučajeva u kojima su građani zarobljeni na različitim aerodromima širom sveta morali da apeluju preko medija i društvenih mreža kako bi im država omogućila povratak kući, stiče se utisak da je konačno pronađeno sistemsko rešenje za ovaj problem.

Kako je juče izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, doneta je odluka da avioni Er Srbije dva puta dnevno idu u evakuaciju naših državljana kojih ima u većem broju na aerodromima u inostranstvu.

Kako je govoreći za televiziju Hepi naveo Dačić, jedan avion je juče ujutru poleteo za Istanbul.

„Odavde smo njime odvezli 150 Turaka. Turska će nam u znak zahvalnosti donirati maske i drugu opremu“, rekao je Dačić. On je napomenuo da će drugi avion da odleti u Larnaku na Kipar, a u povratku će sleteti u Solun i ukrcati državljane Srbije, da bi sledeći let bio za Dohu, Abu Dabi ili Dubai. Ministar spoljnih poslova se osvrnuo i na problem koji je nastao na austrijsko-mađarskoj granici i rekao da se krenulo sa „otčepljenjem“, odnosno da će moći da dođe dva puta po 200 građana. Takođe, precizirao je Dačić, i iz Slovenije su juče krenuli ljudi iz Srbije, a svima će biti urađeni testovi na korona virus, nakon čega će se videti u kakvoj vrsti karantina će biti.

On je naglasio da su prioritet među onima koji su ostali zaglavljeni na aerodromima učenici, studenti, osobe koje su se u inostranstvu nalazile na lečenju i oni na službenom putu, dok su turisti na nekim drugim mestima i „moraju da imaju razumevanja“. Kako je precizirao, turista ima na svim delovima sveta, od Perua do Tajlanda, gde ih je 155, i nisu se javljali ranije, čekali su da im istekne aranžman.

Podsetimo, građani Srbije koji zbog zatvaranja aerodroma nisu mogli da nastave put kući, u više navrata su preko medija pozivali nadležne da im omoguće povratak. Vlasti su nakon toga organizovale letove na pojedine aerodrome kojima su naši državljani vraćeni u zemlju.

Država plaća prevoz

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za danas planiran let aviona za London kako bi srpske državljane prebacio u Srbiju. Prva „faza takvih“ evakuacije obuhvata ljude „zarobljene“ na aerodromima, nakon čega će se nastojati da se prevezu i drugi koji žele da se vrate iz inostranstva.

Dačić je na TV Vojvodina, u emisiji Prav ugao, rekao da se spoljna politika „svela na borbu protiv korona virusa“, tako da drugih spoljnopolitičkih aktivnosti i nema, sem nekih video konferencija.

Srpskim državljanima koji žele da se iz inostranstva vrate u Srbiju, preporučio je da se jave diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i da probaju da se okupe na mestima odakle ih je lakše prevesti, kao što su Pariz, Emirati, Katar, Moskva.

„Nerealno je očekivati da možemo poslati avion u svaku zemlju gde se nalaze“, rekao Dačić, navodeći Peru, Kongo, te da se tek sad saznalo gde su sve po svetu, jer inače nemaju obavezu da se javljaju diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Izneo je da Vlada Srbije plaća taj organizovani prevoz svojih državljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.