Dva meseca od nestanka Danke Ilić: Istraga tapka u mestu, Centar za nestalu i zlostavljanu decu posvetio joj jučerašnji dan 1foto FoNet/MUP Srbije

Danas se navršava dva meseca od nestanka devojčice iz Bora Danke Ilić. Potraga je od prvog dana nestanka bila intenzivna. Devojčicu je tražilo hiljade policajaca, vatrogasaca, meštana, lovaca… a, po prvi put je aktiviran sistem „Pronađi me“ koji je pandan „Amber alertu“.

Međutim, potraga je bila bezuspešna, a devojčica ni do danas nije pronađena.

Nakon deset dana od nestanka, uhapšena su dva radnika borskog „Vodovoda“ koji su osumnjičeni da su izvršili teško ubistvo tako što su devojčicu udarili službenim autom, a potom njeno telo ostavili na obližnju deponiju.

Potragu za devojčicom, obeležilo je i pravo „divljanje“ tabloida, koji su se utrkivali ko će grozniji naslov da napiše. Pisane su laži i neistine, cureli su podaci iz istrage i tih dana je zaista bilo mučno gledati kako se od jedne velike tragedije pravi senzacija.

Ni čelni ljudi MUP-a nisu mnogo zaostajali za tabloidima. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je nekoliko puta odlazio u Bor. Načelnik UKP Ninoslav Cmolić je tih dana išao na gostovanja sa televizije na televiziju, predsednik Vučić je, kao i uvek, prvi saopštio da je Danka Ilić ubijena.

Jedino od postupajućeg tužioca Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru ni traga ni glasa, iako je on jedini koji je pozvan da odlučuje kako istraga treba da teče i koje informacije iz istrage mogu da se saopštavaju.

MUP je uveravao javnost da će telo devojčice biti brzo pronađeno, i da će istraga biti brzo privedena kraju. Ipak, dani su prolazili, a devojčica nije pronađena.

Onda se desio još uvek nerasvetljen slučaj, kada je u policijskoj stanici Bor preminuo brat jednog od osumnjičenih, koji je takođe bio osumnjičen da je pomagao bratu da sakrije telo devojčice. Iz policije je stiglo saopštenje da je osumnjičeni preminuo prirodnom smrću, ali je tužilaštvo ipak dalo nalog da se uradi obdukcija.

Obdukcija je po svemu sudeći pokazala da je osumnjičeni umro nasilnom smrću, što su neki mediji i objavili, ali tužilaštvo ni do dan danas ne želi da kaže javnosti šta piše u obdukcionom izveštaju, pod izgovorom da bi se time ugrozila istraga.

Od tada vlada muk. Potraga na terenu je potpuno obustavljena, MUP se ne oglašava, a od čelnika policije koji su prvih dana gostovali po televizijama, obećavali brzi završetak istrage, hvalili se opremom koju poseduje MUP, više nema ni traga ni glasa.

Danas, tačno dva meseca od nestanka devojčice, rezultat istrage je priznanje jednog osumnjičenog, sumnjiva smrt brata osumnjičenog, ni jedan materijalni dokaz i što je najvažnije devojčica nije pronađena.

Čak i priznanje jednog osumnjičenog može biti stavljeno pod znak pitanja, ukoliko se dokaže da je brat osumnjičenog ubijen prilikom iznude iskaza, što je i najizglednije da se dogodilo.

Ukoliko se nešto ne mrdne sa mrtve tačke, tužilaštvo će imati izuzetno težak zadatak pred sobom da dokaže delo koje je stavilo dvojici radnika vodovoda na teret.

Da li je uopšte ispravno smatrati devojčicu mrtvom, a da telo nije pronađeno?

Ovo pitanje je veoma komplikovano, a odgovor zavisi iz kog ugla se posmatraju stvari.

U krivično- pravnom smislu, tužilaštvo i policija mogu za sada samo osnovano da sumnjaju da devojčica više nije živa, jer materijalnih dokaza o smrti devojčice nema. To da devojčica više nije živa može da se utvrdi samo na dva načina. Ili da se pronađe telo ili da sud donese presudu u kojoj bi stajalo da je devojčica ubijena. Pošto nemamo ni jedno ni drugo, tačnije je reći da je devojčica nestala, a samo može da se sumnja da nije živa.

Ukoliko se slučaj posmatra sa ljudske strane, apsolutno svako ima pravo da se nada da je devojčica možda i živa, ma koliko šanse za to bile minimalne.

Upravo o tome se govori u spotu koji je snimljen u organizaciji Centara za nestalu i zlostavljanu decu, a koji je juče na društvenoj mreži X objavio Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić.

Povod za spot je bio Međunarodni dan nestale dece. U spotu se pojavilo nekoliko poznatih ličnosti, kao i otac jedne od ubijenih devojčica u OŠ „Vladislav Ribnikar“, a lajt motiv spota je da nada još uvek postoji, kao i da se ne sme zaboraviti na nestalu decu. Jučerašnji dan su iz ove organizacije posvetili nestaloj Danki Ilić, u kome učesnici spota izjavljuju da se nadaju da će Danka biti pronađena.

Igor Jurić za Danas kaže da je spot posvećen svoj nestaloj deci i podsetio da se kao nestale još uvek vode Barbara Vitez i Biljana Đorić.

„Kada smo u spotu rekli da se nadamo da će se Danka Ilić pronaći, mi nismo pod time hteli da kažemo da verujemo da je ona sigurno živa, niti aludiramo na bilo šta. I ako nije živa važno je da se pronađe i nađe svoj mir. To je i za porodicu devojčice veoma značajno. Pošto telo još uvek nije pronađeno, mi imamo pravo da se nadamo da je živa. Bilo je takvih slučajeva u svetu. Čuda se dešavaju i ja verujem u čuda dokle god nada postoji“, objašnjava Igor Jurić.

Kada je u pitanju istraga koja se vodi povodom nestanka devojčice, on kaže da je prvih dana sve izgledalo da se ide u dobrom pravcu, ali da su kasnije propusti definitivno napravljeni kasnije.

Dva meseca od nestanka Danke Ilić: Istraga tapka u mestu, Centar za nestalu i zlostavljanu decu posvetio joj jučerašnji dan 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

„U početku je izgledalo da istraga dobro funkcioniše. Po prvi put se stavio u funkciju sistem „Pronađi me“. Međutim, sada ne možemo reći da je posao dobro urađen, jer da jeste devojčica bi do sada bila pronađena“, naglašava Jurić.

On kaže da njegova organizacija nastavlja razgovore sa novim ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

„Trenutno razgovaramo o registru nestalih lica. MUP od evidencija jedino ima registar nestalih lica u kojem se svi nestali vode zajedno, i punoletni i maloletni. Mi insistiramo na tome da se napravi poseban registar za nestala maloletna lica, jer je to posebno osetljiva kategorija. Postoje slučajevi gde maloletnici po više desetina puta odlaze od kuće i vraćaju se. Tu decu bi trebalo voditi u posebnom registru, jer bi se onda imao uvid u to kakav model ponašanja imaju ta deca. U slučaju njihovog nestanka, taj registar bi pomogao da se brže pronađu, ali bi im se i lakše pomoglo da takve stvari ne rade, jer bi se tačno znalo koja su to deca i zbog čega to rade. Taj registar je bitan i zbog toga što mi sada nemamo ni tačan podatak koliko imamo nestale dece upravo iz razloga jer se trenutno i punoletna i maloletna lica vode u jednom registru“, kaže Igor Jurić.

Istraga doživela fijasko- odgovoran niko

Kada je slučaj Danke Ilić u pitanju pred tužilaštvom i policijom je izuzetno težak posao. Od fizičke potrage za telom se odustalo i sada se na pronalasku tela radi samo operativno, a s obzirom da je prošlo dva meseca od nestanka devojčice, veoma su male šanse da se telo, ukoliko je ubijena, ikada i pronađe.

Slučaj smrti brata osumnjičenog je nesagledivo kompromitovao istragu i ukoliko se dokaže da je ubijen od strane policije zbog iznude iskaza, svi ostali iskazi osumnjičenih će veoma malo da vrede na sudu. Pri tom, posebna istraga o smrti osumnjičenog ide sporo, traljavo i veoma netransparentno, a od nje možda zavisi i ceo dalji postupak u slučaju nestale devojčice.

Ono što može nekako da „izvadi“ istragu, bar kada je dokazivanje krivice osumnjičenih u pitanju su DNK analize koje treba da pristignu. Mada na prvim tragovima nisu pronađeni biološki tragovi devojčice, postupajući tužilac je izjavio da se očekuje da pristigne još analiza.

Za sada se, bez griže savesti, može reći da je dosadašnja istraga doživela pravi fijasko iako je slučaj praktično bio skoro rešen. Sve i da se rasvetli ceo slučaj, neki propusti koji su napravljeni su neoprostivi, ali i neobjašnjivi.

O odgovornosti, kao i obično, nema ni reči. Svi koji su rukovodili istragom su ostali na svojim pozicijama i o njihovoj odgovornosti se i ne govori. Na „sigurno“ se sklonio i bivši ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je sada ministar odbrane.

Dačić kao novi ministar još uvek statira i obilazi Srbiju sa SNS karavanom zbog predizborne kampanje, a o ovom slučaju se još nije oglasio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari