Dva mladunca orla krstaša prvi put obeležena satelitskim odašiljačima u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije/Marton Horvath/DS

Mladunci orla krstaša na severu Banata obeleženi su satelistskim odašiljačima, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ptice će im narednih godina slati vredne informacije koje će pomoći da se njihova vrsta bolje upozna i zaštiti.

Uz pomoć satelitskih odašiljača, najnovije tehnologije, krstaši iz Srbije će prvi put biti praćeni što će ornitolozima omogućiti da u realnom vremenu saznaju veliki broj informacija koje mogu da obezbede opstanak ove vrste.

– Ove godine podmladak krstaša u Srbiji čine ćetiri mladunca, dva mužjaka i dve ženke. Ženke su nazvane Mima i Zlatica, a mužjaci Mihajlo i Gavrilo. Svi mladunci su obeleženi metalnim i plastičnim prstenovima, a dva su dobila i satelitske odašiljače koji će istraživačima pomoći da ih prate, saznaju kuda se kreću, gde love, i da im priskoče u
pomoć ako bude potrebno – objašnjava Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako objašnjava, krstaši se gnezde na samom severu Vojvodine, u prostranstvu stepa i oranica. Sva tri gnezda orlova krstaša nadziru volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, lovočuvar iz Srpskog Krstura i čuvari prirode iz Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“.

Čuvanje gnezda je, kako kažu, doprinelo da se orlovi bezbedno i uspešno gnezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari