Dva pokušaja samoubistva sprečena zahvaljujući psu i komšiji 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List ˝Mali Žurnal˝ pre 110 godina na današnji dan izveštavao je o dva pokušaja samoubistva koja su istovremeno potresla i Beograd i Niš.

U Nišu se zbila tragična scena koja međutim, dokazuje  koliko veliku ljubav mogu psi da gaje prema svojim vlasnicima- piše dopisnik ˝Malog Žurnala˝.

U središtu priče bila je devojčica Mara koja zato što potiče iz siromašne porodice mora da radi, iako ima samo dvanaest godina .

Ona je bila učenica u salonu čuvene niške modistkinje Gizele Smolke.

Do nemilog događaja došlo je nakon što je Mara slučajno pogrešila u poslu, pa je zato od svoje gazdarice dobila grdnju i nekoliko šamara.

Dva pokušaja samoubistva sprečena zahvaljujući psu i komšiji 2
Foto: Screenshot
Digitalna.nb.rs

Za Maru je ta situacija bila još teža jer je to Gizela uradila pred ostalim radnicima i mušterijama koji su se zatekli u radnji.

Krhki i osetljivi um dvanaestogodišnje devojčice nije mogao to da svari i ona se posle radnog vremena zaputila ka Nišavi sa namerom da sebi okonča život.

U stopu ju je pratilo njeno kučence koje je odmah za njom uskočilo u reku i doplivalo do nje uhvativši svom snagom zubima rub njene haljine.

Uporno je pokašavalo da je odvuče do obale, sve dok njihovu nevolju nije spazio jedan oficir.
Oficir je uspeo da izvadi Maru iz hladne Nišave i pruži joj prvu pomoć.

Mara se iako promrzla i pomodrela brzo povratila.

Drugi slučaj pokušaja samoubistva dogodio se u centru Beograda.

Elfa Didi, pevačica nemačkog porekla koja je već neko vreme živela u Srbiji i nastupala po prestoničkim kabareima, ranila je samu sebe revolverom u grudni koš.

Na svu sreću, pronašao ju je brzo komšija koji ju je zatim odveo u bolnicu.

Kao glavni razlog za samoubistvo kasnije je navela besparicu, ali beogradskom čaršijom kruži trač da je ustvari reč o činovniku engleskog poslanstva koji ju je ostavio pre nekoliko nedelja i nestao bez traga.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.