Dva profesora Beogradskog univerziteta na listi visokocitiranih istraživača za 2022. godinu: Da li je to šansa za skok na Šangajskoj listi? 1

Na upravo objavljenoj Clarivate listi visokocitiranih istraživača za 2022. godinu nalazi se 6.938 naučnika, od kojih su dva sa Beogradskog univerziteta, saznaje Danas.

Pored profesora Petra Seferovića sa Medicinskog fakulteta koji je bio na listi i prethodne godine, na ovogodišnjoj listi je i profesor Dragan Pamučar sa Fakulteta organizacionih nauka.

Lista se koristi za Šangajsku listu najboljih svetskih univerziteta koja će biti objavljena u avgustu 2023. godine, a poeni ostvareni na ovom indikatoru nose 20 odsto ukupnog skora.

Podsetimo da je Univerzitet u Beogradu (UB) ove godine popravio plasman na Šangajskoj listi i ušao u top 500 svetskih univerziteta upravo zbog toga što se profesor Seferović našao na listi najcitiranijih istraživača, o čemu je Danas pisao.

Veljko Jeremić, profesor Fakulteta organizacionih nauka, ranije je za Danas pojasnio da se uspeh Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi zasniva na radovima objavljenim u časopisima Nature i Science, broju radova u časopisima na SCIe i SSCI listi i postojanju visokocitiranih istraživača.

– Ukoliko pogledamo trend ostvarenih poena za svaki od šest indikatora na osnovu kojih se formira ukupan skor i pripadajući rang, indikator koji je uticao na bolju poziciju Univerziteta u Beogradu tokom prethodnih godina su poeni ostvareni na osnovu visokocitiranih istraživača. Tokom prethodnih godina, najbolji plasman Univerziteta u Beogradu je ostvaren zahvaljujući profesorima Stojanu Radenoviću i Zoranu Kadelburgu (našli su se na listama visokocitiranih istraživača za 2016. i 2017. godinu, što se reflektovalo plasmanom Univerziteta u Beogradu na rang-listama 2017. i 2018. godine). Napredak koji je UB ostvario na Šangajskoj listi za 2022. je zbog jednog visokocitiranog istraživača. U pitanju je akademik Petar Seferović sa Medicinskog fakulteta. Njegovo uvrštavanje na listu visokocitiranih je donelo Univerzitetu u Beogradu 6,8 poena za ovaj indikator, za koji nismo imali poene u prethodnom periodu – rekao je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari