Dvadeset fakulteta Beogradskog univerziteta odlučilo kako će vrednovati državnu maturu 1ilustracija Foto: matura.edu.rs

Od 31 fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu, do danas je 20 poslalo Rektoratu odluke svojih organa na koji način će vrednovati državnu maturu, kaže za Danas Dejan Filipović, prorektor za nastavu UB.

– Informacije su dostavili Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, Šumarski, Tehnički fakultet u Boru, Građevinski, Pravni, Poljoprivredni, Farmaceutski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultet organizacionih nauka, Rudarsko-geološki, Biološki, Geografski, Filološki, Fizički, Stomatološki, Tehnološko-metalurški, Fakultet veterinarske medicine, Fakultet za fizičku hemiju, Medicinski i Arhitektonski fakultet. Neki su svoje odluke objavili i na sajtovima fakulteta, neki čekaju zvanično usvajanje od strane nastavno-naučnih veća, a neki su te odluke poslali i Ministarstvu prosvete – kaže prorektor Filipović.

On ističe da se od fakulteta koji su dostavili podatke o raspodeli bodova sa državne mature, sedam visokoškolskih ustanova opredelilo da organizuje i poseban ispit za proveru sklonosti i sposobnosti. To su Farmaceutski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, FON, Stomatološki, Veterinarski, Medicinski i i Arhitektonski.

Fakulteti su predložili različito bodovanje ovog ispita, pa će tako, na primer, na Medicinskom i Fakultetu sporta on nositi maksimalno 50 odsto od ukupnog broja poena, a na FON-u 30. Visokoškolske ustanove nisu za sada precizirale šta će se proveravati na tim ispitima.

Prorektor kaže i da je većina fakulteta poslušala preporuku Ministarstva i odlučila da uspeh iz srednje škole boduje s najviše 40 odsto, od ukupnog broja poena za upis.

Iz Rektorata je danas upućena molba fakultetima koji nisu poslali podatke o vrednovanju državne mature da to urade do kraja iduće nedelje.

Planirano je da nova upisna pravila važe od iduće godine, tačnije da prva generacija srednjoškolaca polaže državnu maturu na kraju školske 2023/2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari