Dve osobe stradale na feratama tokom oktobra: Planinarski savez Srbije upozorio bez čega se ne kreće na planinarenje 1foto Miljko Stojanović Danas

Tokom oktobra dvoje srpskih planinara izgubilo je život na feratama (osigurani penjački put) u Srbiji, saopštio je Planinarski savez Srbije i izrazio saučešće porodicama nastradalih.

Kako navode, protekle subote kod Petrovca na Mlavi tragično je nastradala Dragana Ristić Mladenović iz Vranja, izvodeći planinarske aktivnosti na Via ferati „Gornjak“.

„Ti i slični tragični događaji su nam opomene, nažalost najokrutnije, da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure“, ističe se u saopštenju.

Planinarski savez Srbije je apelovao na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme.

„Ujedno, želimo da skrenemo pažnju javnosti, da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost“, navodi se u saopštenju.

Početnicima ali i onima iskusnijima, ukazuju da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad.

„Nesreće su, nažalost, sastavni deo svakog sporta, upravo iz tog razloga Planinarski savez Srbije iz godine u godinu donosi sve strože pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti imamo što manje nesreća sa tragičnim ishodom“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari