Tradicionalna manifestacija Dani Vojvodine u Istri, koja predstavlja jedan od najuspešnijih primera regionalne saradnje i interkulturalnog dijaloga, održana je proteklog vikenda u Puli. Ove godine Dani Vojvodine u Istri, koje organizuje Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića, održani su deseti put.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić, koji je predvodio delegaciju Vojvodine u Istri, sastao se tom prilikom sa županom Istarske županije Ivanom Jakovčićem, načelnikom za kulturu Vladimirom Torbicom, ambasadorom Srbije u Hrvatskoj Stanimirom Vukićevićem i konzulom Zoranom Popovićem, sa kojima je razgovarao o dosadašnjoj uspešnoj saradnji dvaju regiona.

Milorad Đurićje ovom prilikom istakao da, iako su Vojvodina i Istra različite – imaju različite istorije i strukture – ove dve regije su u toj različitosti i veoma slične jer obe imaju iskustvo življenja u zajednici različitih grupa, odnosno u svom kulturnom kodu imaju upisano razumevanje za drugog i različitog.

– Zbog toga nema ničeg prirodnijeg nego da u ovom širem regionu Balkana, Vojvodina i Istra sarađuju i komuniciraju, a jedan od najboljih primera takve saradnje jesu upravo Dani Vojvodine u Istri – rekao je Milorad Đurić.

Da se desetogodišnji napor na jačanju regionalne saradnje i interkulturalnog dijaloga isplatio, svedoči ovogodišnje, visoko pokroviteljstvo nad manifestacijom, predsednika Srbije i predsednika Hrvatske, što je ujedno i snažan impuls za buduće vreme. Đurićje dodao da je zvanična kulturna politika u Vojvodini

politika multikulturalnosti, što je kompleksna politička praksa, ali ona obezbeđuje dobar ambijent za budućnost. Pored ove tradicionalne manifestacije, istarski i vojvođanski umetnici i ustanove kulture veoma dobro sarađuju, tako da su Dani Vojvodine tačka iz koje se širi dalja međusobna saradnja.

Župan Istarske županije Ivan Jakovčićistakao je da se nakon deset godina, ciklus međusobne privredne i kulturne saradnje Vojvodine i Istre veoma isplatio.

– Naša ambicija je bila da se premreže institucije i privreda, ali pre svega građani, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo u tome uspeli, jer smo izgradili jedan veliki most prijateljstva i saradnje. Danas brojne institucije iz Istre i Vojvodine veoma uspešno sarađuju bez pokroviteljstva politike – rekao je župan Jakovčić. On je još dodao da je u interesu Istre da ima jaku srpsku zajednicu, koja će imati afirmaciju sopstvene kulture i identiteta, a u tom cilju planirana je i izgradnja srpskog kulturnog centra u Puli.

Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićevićistakao je da Vojvodinu i Istru povezuju osobine kakve su multietničnost i multikulturalnost, te da naši narodi imaju tu privilegiju i bogatstvo da žive jedni pored drugih i jedni sa drugima i da se njihove kulture nadopunjuju.

Manifestacija je otvorena u četvrtak uveče izložbom slika „Svijet po Iliji“ Ilije Bašičevića Bosilja u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Mladen Lučić, savetnik MSUI-a govorio je o ovom samoukom slikaru i prisutnima predstavio Ivanu Bašičević, unuku pokojnog slikara i bratičinu vrsnog umetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Ivana Bašičevićizrazila je zadovoljstvo izlaganjem u Puli, Istri, sredini koja može bolje razumeti Ilijin opus – reprezentativna dela koja svedoče o jedinstvenom slikarstvu.

Upravnica Muzeja, Gorka OstojićCvajner naglasila je dugu tradiciju poznavanja filmske, muzičke i likovne umetnosti Istre i Vojvodine, te regionalnu, kulturnu i gradsku narav ove manifestacije. Službeno otvaranje Dana Vojvodine u Istri uveličali su svojim sviranjem Livio Morosin, Vedran Šilipetar i Boris Šestan.

U Istarskom ogranku Društva hrvatskih književnika predsednik Boris Domagoj Biletićugostio je Mirka Sebića, glavnog urednika časopisa za savremenu kulturu Vojvodine Nova Misao, a tokom manifestacije predstavljen je i časopis Interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine. U Multimedijalnom centru Luka u Puli Interkulturalnost predstavila je glavna urednica Aleksandra ĐurićBosnić, naglasivši misiju izdanja, a to je doprinos uspostavljanju kulturnog identiteta Vojvodine pokrenut s ciljem dekonstrukcije negativnih etničkih i kulturnih stereotipa. Prisutnima je o časopisu govorio i saradnik prof. Žolt Lazar s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i Mirko Sebić.

U Svečanoj dvorani „Tone Peruško“ Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Zdravko Vulin predstavio je rad i najvažnije projekte Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a promociju je uveličao i nastup Branimira Rosića koji je premijerno izveo istarskim studentima nekoliko svojih pesama. Događanja na Sveučilištu nastavljena su predavanjem Milorada Đurića, pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje, na temu Izazovi multikulturalizma. Usledio je koncert pijanistkinje Tatjane Gerdec Mrđa, koja je izvela devet numera koje najvećim delom pripadaju grupi „svakidašnjih pesama“ – najbogatije i najraznovrsnije folklorne kategorije vokalne tradicije Banata i Vojvodine. U bioskopu „Valli“ organizovana je retrospektiva najboljih kratkih igranih, dokumentarnih i animiranih vojvođanskih filmova u proteklih par godina na temu ekologija, među kojima je i višestruko nagrađivani film „Moj prijatelj štiglić“ Olivera Fojkara.

U istarskom narodnom kazalištu otvorena je izložba nagrađivanih pozorišnih plakata grafičkog dizajnera Atile Kapitanja, u prostoru galerije Vincent iz Kastva.

„Gusan“ u istarskom „Petlu“

Nezaboravno veče i za vojvođansku delegaciju ali i za domaćine bilo je u petak uveče kada je druženje nastavljeno u Svetvinčentu u „Poli Ferlinu“, uz degustaciju hrane koju su pripremali kuvari iz novosadske pivnice „Gusan“ i uz degustaciju fruškogorskih vina. Apsolutne zvezde te večeri bili su muzičari Branimir Rosićiz Novog Sada i Miroslav Jovančićiz Subotice. Bilo je potrebno da se Branimir „dohvati“ gitare i da zapeva, Miroslav da ga maestralno prati na svojoj violini i da veče dobije atmosferu koju će dugo pamtiti svi. Do duboko u noć, uz pomoći Zdravka Vulina koji im je davao ritam na svojoj „bubanj kutiji“, ali i sa poznatim istarskim muzičarem Livijom Morosinom, oni su napravili pravi štimung večeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari