Dve trećine roditelja u Srbiji primenjuje psihološku agresiju u vaspitanju dece

Predstavljeni rezultati istraživanja "Primene vaspitne discipline nad decom u porodici u Srbiji" u organizaciji UNICEF Srbija

Ostavite komentar


  1. A sta ce ljudi.Videli da lepa rec ne pomaze pa udri gde najvise boli.
    Mene je Keva tukla,kabelom od pegle i sta mi fali.Isao sam u skolu sav prugast kao da nosim robijasko odelo.Pa sta,izrastao sam u momcinu.

  2. Verovatno je najbolje čim se dete rodi dati ga ovim ekspertima za vaspitavanje da oni sve te svoje zamisli sprovedu u praksi. Ili ipak koristiti zaštitu?

    1. Starija sam zena, imam unuku i verujte dete ne vaspitnu meru objasnjavanja zasto nesto ne sme da radi ne konstaruje ni 2% osim ako za uzvrat ne obecate neku nagradu sve ostalo pada u vodu. Jedino mene slusa jer joj prvo objasnim, a zatim joj kazem kako cu je kazniti, e, tada je gusto jer udaram gde najvise boli.
      Nas su roditelji tukli i smatram da je blazi vid povremenog udarca po guzi dobro tada dete dok je malo prihvati da nesto ne sme i sta sledi ako ne poslusa, a ovo sada, ma divljaci su na ulici, skoli, vrticu… Najlakse je ne vaspitati dete, pusti da ga zakon upropasti. Roditelji odustanu kada vode da nema Boze pomozi…

    2. Da li je ovim psiholozima jasno da nisu sva deca saradljiva?Protiv sam bilo kakve agresije,ali na koji nacin stvoriti danas normalne ljude?! Jer izgleda nista nije valjalo kako su nas roditelji vaspitavali. Danasnja deca ne znaju dobar dan da kazu,komsiji,zaposlenom u skoli,roditeljima svojih drugara. ..Dok su mali jos i moze sa njima nesto da se uradi a kad udju u pubertet ne fermaju vise nikoga. A roditelji od prvog dana samo dobijaju informacije sta sve ne smeju ili su vec pogresno uradili. Roditelji u Srbiji ne zive,vec prezivljavaju! Pitanje je koliko su svi ti novi stilovi vaspitanja primenjivi u nasoj sredini i da li imaju smisla.

      1. Vi ste preterali u tome jer sa tim Vadim merama nesme da se Kaze nista detetu ono odma sad Cu da te prijavim ,mene su moji bili i bolja sam osoba i znam za neku kulturu od ove dece nece ovako biti nista oni rade sta hoce ,mnogo sam ogorčena na ove Vase zakone stvarno preterujete drugo je izivljavsnje na detetu a drugo je vaspitne mere

      2. Vi ste preterali u tome jer sa tim Vadim merama nesme da se Kaze nista detetu ono odma sad Cu da te prijavim ,mene su moji bili i bolja sam osoba i znam za neku kulturu od ove dece nece ovako biti nista oni rade sta hoce ,mnogo sam ogorčena na ove Vase zakone stvarno preterujete drugo je izivljavsnje na detetu a drugo je vaspitne mere

  3. Bilo bi lepo istražiti koliko je roditelja bilo žrtva psihološke i, posebno, fizičke agresije svoje dece. Sve češće vidimo vesti kako je neko ubio nekog od svojih roditelja. O napadima na vršnjake i učitelje, nastavnike ili profesore da ne govorimo. Trebalo bi ispitati zašto su mladi danas toliko agresivni i da li je to samo rezultat složene socijalne i ekonomske situacije ili je, možda, i do tih modernih edukativnih metoda koje nam se danas naturaju. Jer pre nije bilo tako, agresije je bilo puno manje.

  4. Kaže Bog u bibliji, ko žali prut, mrzi na dušu sina svoga, ko ga ljubi, kara ga za života. Voleo bi da mi neko kaže jel onaj koji nas stvori zna bolje ili čovek koji je stvoren?

    1. Svi vi što se ovde „hvalite“ kako su vas roditelji bili dok ste bili deca, da li se sećate kako ste se osećali u tom trenutku kada vas kažnjava osoba u koju imate beskonačno poverenje?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.