Dveri i POKS traže otkazovanje Europrajda: Organizatori ističu da je to širenje mržnje upakovano u navodnu zabrinutost 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Odbornici Srpskog pokreta Dveri i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) predali su juče gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću zahtev za otkazivanje “Europrajda 2022”.

Ova dve desno orijentisane stranke smatraju da je najveća LGBTI manifestacija u Evropi, koja će se u septembru održati u Beogradu, “nemili događaj visokog rizika po nacionalnu bezbednost”, da je velika većina građana Srbije protiv Parade ponosa, da mnogo košta…

Iz Europrajda 2022 ističu za Danas da je zahtev Dveri i Poksa još jedno širenje mržnje prema delu građana Srbije, a koje je ponovo upakovano u navodnu zabrinutost.

Podsetimo, Dveri i Poks tvrde da je skoro 97 odsto građana Beograda i Srbije protiv Europrajda, te smatraju da ova manifestacija ne bi trebalo da bude održana zbog, kako su naveli, celokupne geopolitičke situacije, a posebno zbog događaja u Oslu pred Prajd kada je napadač usmrtio dvoje ljudi.

Poručuju da je još jedan razlog za otkazivanje Europarjda zdravstveni, jer u ovom trenutku Srbija ima više 4.000 zaraženih od kovida, kao i da ovu manifestaciju treba otkazati, jer će se za potrebe održavanja tog “nemilog događaja” potrošiti “velika finansijska sredstva”, navodeći podatak da će Europarjd koštati 40 miliona evra.

„Zahtev koji je odbronička grupa Dveri-POKS uputila gradonačelniku Beograda je još jedno širenje mržnje prema delu građana Srbije, a koje je ponovo upakovano u navodnu zabrinutost“, navodi Goran Miletić, koordinator Europrajda 2022.

Kako ukazuje za naš list, u celom zahtevu na nekoliko mesta jasno krši član 11. Zakona o zabrani diskriminacije koji reguliše govor mržnje i kojim je zabranjeno “izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva“.

„Iako je zahtev podnet gradonačelniku koji nije zakazao Europrajd 2022, pa ga ne može ni otkazati, to u stvari i nije cilj potpisnika ovog zahteva. Očigledno je da autori vešto manipulišu opravdanim strahovima koje građani Srbije imaju – u vezi zdravlja, bezbednosti i finansijske sigurnosti. Te strahove dele i pripadnici/ce LGBT+ zajednice, ali pored svih problema koji ima svaki građanin Srbije, ova zajednica je izložena dodatnom nasilju, diskriminaciji, ali i mržnji kakvu upravo šire članovi ove odborničke grupe“, ističe Miletić.

Dveri i POKS traže otkazovanje Europrajda: Organizatori ističu da je to širenje mržnje upakovano u navodnu zabrinutost 2
Foto: Medija centar

Naš sagovornik naglašava da Europrajd 2022 ne košta 40 miliona evra i da je nije tačno da takvog podatka ima bilo gde na sajtovima EU/Saveta Evrope.

„Podaci koliko su koštali prethodne EuroPride i WorldPride manifestacije su javno dostupne na sajtovima EPOA i InterPride koje daju licencu za ove događaje, a takav izveštaj će podneti i Beograd Prajd, kada Europarjd 2022 bude završen. Ono što je uvek važno naglasiti je da eventualno dodatno angažovanje policije nema veze sa LGBT+ zajednicom, već sa onima koji bi eventualno koristili nasilje protiv ove zajednice“, ističe Miletić.

Nažalost, dodaje Danasov sagovornik, Dveri-POKS se nisu ogradili od nasilja, već su se svojim zahtevima svrstali uz ekstremiste koji žele da biraju ko u Srbiji ima pravo na poštovanje ljudskih prava, a kome se prava mogu kršiti.

„Argument koji govori o zdravlju takođe je prepun govora mržnje prema LGBT+ zajednici i zasnovan na neistinama od kojih je najveća da se majmunske boginje “najlakše i najbrže šire među gej populacijom”. Beograd Prajd je prošle godine organizovan uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji i ulaz u Pride Park je bio moguć sa potvrdom o vakcinaciji. Za one koji nisu vakcinisani, bilo je omogućeno testiranje na ulazu. Organizatori EuroPride 2022 su u stalnom kontaktu sa kancelarijom SZO i postupaju po svim zdravstvenim preporukama, što će činiti i ubuduće“, objašnjava Miletić.

Dodaje da Dveri i POKS kao i uvek manipulišu i opravdanim zabrinutostima građana Srbije u vezi sigurnosti dece u školama, ali ne zahtevaju donošenje funkcionalnog i sveobuhvatnog zakona o sprečavanju nasilja u školama, za šta se Beograd Prajd zalaže već godinama.

“Ne predlažu rešenja ni koja se tiču socijalnih davanja, već u svojim zahtevima socijalno ugrožene, penzionere itd stavljaju nasuprost LGBT zajednici, implicirajući da u LGBT+ zajednici nema onih sa malim penzijama ili onih kojima je potrebna socijalna pomoć”, ukazuje Miletić.

Naš sagovonik smatra da odbornici Dveri i POKS-a treba da prestanu da koriste govor mržnje u svom radu i da pozivaju na kršenje ljudskih prava dela građana Srbije i da se fokusiraju na predlaganje rešenja za probleme koje svi zajedno imamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari