Dveri Vojvodina: Pošumljavanjem sprečiti peščane oluje 1ilustracija Foto: Shutterstock/Pritha_EasyArts

Pokrajinski odbor Dveri za Vojvodinu je danas od Pokrajinske vlade tražio da izradi obavezujuć i sveobuhvatan Plan pošumljavanja Vojvodine.

Povodom sudara 14 vozila u utorak na auto-putu Subotica-Bačka Topola usled lokalne peščane oluje, Dveri su tražile povećavanje površina pod novim zasadima šume, višestruko veće nego što se sadi sada.

Traže i „da se mnoge površine osposobe za konverziju iz poljoprivrednog u šumsko zemljište“ i da se „poseban akcenat u Planu pošumljavanja stavi na nove vetrozaštitne pojaseve koji bi bili delovi šumskog pojasa oko puteva, saobraćajnica, kanala, reka“.

Dveri smatraju da bi te mere, uz navodnjavanje, smanjile mogućnost nastanka peščanih oluja, bar „lokalnog karaktera, s visokim sadržajem minerala sa vojvođanskih njiva“.

„Ovakvi potezi odgovorne vlasti bi morali uslediti već u sledećem rebalansu budžeta Vojvodine. Ako se ozbiljno ne pristupi rešavanju ovog problema imaćemo i učestale peščane oluje sa novim žrtvama i drastično opadanje kvaliteta zemljišta“, upozorile su Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari