“Zelena oaza Subotica”: Apel Gradu da izađe s planom ozbiljnog i sveobuhvatnog pošumljavanja 1Foto: Fejsbuk stranica Zelena oaza Subotica

Predsednik Udruženja građana “Zelena oaza Subotica” Mihajlo Ždrnja apelovao je na vođstvo grada da izađe s planom ozbiljnog i sveobuhvatnog pošumljavanja, kao i da pokrene druge ekološke, a ujedno i životne teme koje utiču na sve građane.

Kako je objasnio, do velikog lančanog sudara koji se dogodio u utorak na putnom pravcu Subotica – Bačka Topola, došlo je na mestu na kojem je Udruženje jesenas imalo radnu akciju podizanja drvoreda, kako bi jednoga dana imao funkciju vetrozaštitnog pojasa.

“Sadili smo upravo na toj deonici, jer vetrovi koji duvaju na tom prostoru su bili uvek strahovito jaki. Bukvalno postoji brisani prostor i svaki jači vetar tu dobija strahovitu snagu”, objasnio je Žrdnja, dodajući da situacija od pre dva dana nije prva, gde usled jakog vetra dolazi do podizanja čestica zemlje koje prave tzv. peščane oluje.

“Tome je podložna čitava Vojvodina zbog svoje jako slabe pošumljenosti, izuzetak su mesta koja su planski pošumljena, koja imaju velike površine pod šumama i koja imaju gustu mrežu vetrozaštitnih pojaseva uz sve atarske, lokalne i regionalne puteve”, naglasio je.

Ždrnja je dodao i da je Subotica izgubila mnogo šuma na svojim severnim i severno-zapadnim obodima grada, da je poslednjih godina mnogo voćnjaka nestalo sa reona Tavankuta, Ljutova i Hajdukova, uz neformiranje novih vetrozaštitnih pojaseva u poslednjih 30 godina, te da je sve to doprinelo tzv. peščanoj oluji, “koja ne samo da može da izazove velike probleme u saobraćaju, već odnese sve čestice sa ove nekada plodne i rodne ravnice”.

“Postaćemo pustinja ako ovako nastavimo i polako postajemo teritorija koja veoma strada od klimatskih promena”, rekao je Ždrnja.

On je poručio da će Udruženje građana “Zelena oaza Subotica” u skladu sa svojim kapacitetima i onim što je u njihovoj mogućnosti, nastaviti da radi i delima pokazuje kako vidi Suboticu i svoju zajednicu.

“Poslednje tri godine prolilo se mnogo znoja, ali se pokazalo da volja, želja, upornost i iskrenost donose rezultat. Izgovore i saplitanja ćemo ostaviti po strani. Bitno nam je da od našeg grada napravimo Zelenu oazu”, poručio je Mihajlo Ždrnja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari