Dvoje dece obolelo od velikog kašlja na Institutu za majku i dete 1foto Aleksandar Roknić Danas

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je danas da se u toj ustanovi na odeljenju za lečenje plućnih bolesti nalaze dva deteta obolela od velikog kašlja i da su u dobrom stanju.

„Trenutno su dva deteta sa velikim kašljem ovde na našem odeljenju za lečenje plućnih bolesti, u dobrom opštem stanju su i prošla su dosta težak period na mehaničkoj ventilaciji, ali sada je to značajno bolje“, rekao je Vukomanović za RTS.

Ukazuje da je sada zatišje velikog kašlja i izražava nadu da će tako i ostati.

Kada je reč o malim boginjama, Vukanović je rekao da su u protekla dva meseca imali tri bolesnika koja su pregledana u njihovoj pedijatrijskoj prijemnoj ambulanti uzrasta dva, šest i 15 godina.

„Jedna od njih je imala upalu pluća, lečena je na Infektivnoj klinici, druga dva su vraćena kući, preduzete su sve odgovarajuće mere da se zbrine sam bolesnik, ali i njegova okolina“, naveo je Vukomanović.

Javni servis prenosi da je potvrđen još jedan slučaj malih boginja u Srbiji i da je obolelo jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji i tako se broj obolelih povećao na 17.

U Beogradu, gde je i prijavljena epidemija, oboleleo je 14 osoba, a tri u Vojvodini.

Stručnjaci pozivaju roditelje da vakcinišu decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari