Dvojica službenika Islamske zajednice Srbije, koju predvodi reis-ul-ulema Adem Zilkić, lakše su povređeni u ponedeljak uveče u sukobu sa aktivistima Islamske zajednice u Srbiji muftije Muamera Zukorlića, saopšteno je juče u Novom Pazaru.
Esad Ćosović i Orlan Ćorović zadobili su lakše telesne povrede u vidu kontuzija i krvnih podliva na glavi i grudnom košu.

Dvojica službenika Islamske zajednice Srbije, koju predvodi reis-ul-ulema Adem Zilkić, lakše su povređeni u ponedeljak uveče u sukobu sa aktivistima Islamske zajednice u Srbiji muftije Muamera Zukorlića, saopšteno je juče u Novom Pazaru.
Esad Ćosović i Orlan Ćorović zadobili su lakše telesne povrede u vidu kontuzija i krvnih podliva na glavi i grudnom košu. Posle ukazane lekarske pomoći oni su pušteni na kućno lečenje, rekao je doktor u novopazarskoj bolnici Kemal Brničanin.

Međusobne optužbe gotovo pola godine

Raskol u Islamskoj zajednici dogodio se pre pet meseci. Od tada su odnosi između pristalica glavnog muftije Muamera Zukorlića i reisa-ul-uleme Adema Zilkića opterećeni međusobnim optužbama i incidentima. Za probleme u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju podeljene strane neprestano se optužuju i apeluju na nadležne državne organe da postupe prema zakonu i spreče drugu stranu da ometa rad verskih službenika. Posle sukoba ispred Altun-alem džamije u novembru prošle godine, ovo je drugi veći sukob pristalica muftije Zukorlića i reisa Zilkića.

Iste večeri posle incidenta Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopštio je da je „grupa napadača, aktivista Sulejmana Ugljanina, naoružana vatrenim oružjem, među njima Esad Ćosović i Orlan Ćorović, pokušala oružani napad na kolonu vozila u kojoj se nalazio glavni muftija Muamer Zukorlić. Brzom i energičnom akcijom obezbeđenja Mešihata osujećen je napad i tom prilikom dvojica napadača su razoružana i od njih su oduzeta dva komada vatrenog oružja“. Za Ćosovića i Ćorovića se tvrdi da su bili ključni akteri u svim napadima na Islamsku zajednicu u Srbiji i njene objekte. Od nadležnih organa se očekuje energična akcija, „kako bi čelnici i ostali verski službenici Islamske zajednice mogli bezbedno i nesmetano da obavljaju svoje verske poslove“.
Događaj od prethodne noći bio je povod da se novinarima juče obrate Sead Nasufović, predsednik Ustavnog suda Islamske zajednice Srbije, i dvojica službenika Rijaseta Islamske zajednice Srbije u Novom Pazaru Esad Ćosović i Orlan Ćorović. Nasufović je za incident optužio desetak pripadnika ličnog obezbeđenja muftije Muamera Zukorlića i tvrdio da su „njihovi službenici napadnuti bez razloga i povoda“. Prema njegovim rečima napad je prekinut u trenutku kada je naišao jedan policajac, a zatim je stigla i interventna jedinica MUP. Predstavnik Ustavnog suda IZ Srbije negirao je navode nekih medija koji su javili da je pokušan atentat na muftiju Zukorlića.
Ćosović i Ćorović su odbacili optužbe Mešihata IZ u Srbiji da su bili naoružani. „Policija može da kaže da li smo imali bilo kakvo oružje“, rekli su oni.
U Policijskoj upravi u Novom Pazaru potvrdili su Danasu da se sukob dogodio i da rade na rasvetljavanju događaja i identifikovanju učesnika incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari