Povodom obeležavanja četiri veka Bogoslovije u manastiru Krka i 100. godišnjice od smrti jednog od najvećih pravoslavnih kanoničara 19. veka i boraca protiv unijaćenja Srba, episkopa dalmatinsko-istrijskog Nikodima (Milaša), patrijarh srpski Irinej danas bi trebalo da na praznik Preobraženja Gospodnjeg služi svetu arhijerejsku liturgiju u ovom srednjovekovom srpskom manastiru kod Kistanja.

Poglavar SPC je trodnevnu posetu Eparhiji dalmatinskoj započeo juče u Zadru, gde je, osim obilaska pravoslavnog hrama Svetog Ilije, bio planiran i patrijarhov susret u rimokatoličkoj crkvi Svete Stošije sa predsednikom Biskupske konferencije Hrvatske nadbiskupom zadarskim Želimirom Puljićem i gradonačelnikom Božidarom Kalmetom.

U sedištu SPC ne isključuju mogućnost da je jedna od tema patrijarhovog susreta sa nadbiskupom Puljićem bio predstojeći dijalog Hrvatske biskupske konferencije i SPC o ulozi kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu. SPC se protivi kanonizaciji kardinala Stepinca, kog je RKC 1998. već proglasila blaženim. Sveti arhijerejski sabor SPC je na ovogodišnjem majskom zasedanju, na predlog Vatikana, odlučio da o ovoj temi razgovara sa RKC u Hrvatskoj.

Prema najavama iz Eparhije dalmatinske, patrijarh Irinej sinoć je trebalo da prisustvuje Svečanoj akademiji u manastiru Krka, kojom je obeleženo 400 godina od osnivanja Bogoslovije Sveta Tri Jerarha. Informativna služba SPC saopštila je da se danas očekuje dolazak više srpskih arhijereja u manastir Krka, kao i da patrijarh obiđe Kistanje. Za sutra je najavljena njegova poseta Episkopskom dvoru i crkvi Svetog Spasa u Šibeniku, kao i Crkvenoj opštini Split i nedovršenom hramu Svetog Save u ovom gradu. Tokom boravka u Šibeniku i Splitu poglavar SPC bi trebalo da se sastane i sa biskupom šibenskim Antom Ivasom i nadbiskupom splitskim Marinom Barišićem, kao i sa tamošnjim gradskim vlastima. U programu je i poseta splitskoj rimokatoličkoj crkvi Svetog Duje.

Manastir Krka (1350), koji nosi ime reke u čijem je kanjonu sagrađen, podigla je srpska princeza Jelena, sestra cara Dušana, udata za hrvatskog kneza Mladena Drugog Šubića. Posvećen je svetom arhangelu Mihailu. Od osnivanja do danas bio je i ostao duhovni centar pravoslavnih dalmatinskih Srba, ali i molitveno mesto i jednog broja katolika Hrvata, kažu u SPC. Bogoslovija pri manastiru Krka osnovana je 1615, ali se već 1647, zbog najezde Turaka, preselila delom u Zadar, delom u Sremske Karlovce. Rad je obnovila tek 1964. godine.

Tokom poslednjeg rata u raspadu bivše SFRJ manastir je poharan, ali su ga hrvatske vlasti zaštitile od vandalizma. Manastir je od 1995. do 1998. bio zapusteo, a Bogoslovija je premeštena najpre na Divčibare, a potom u Foču (tadašnje Srbinje). Obnovljena je u manastiru Krka 2001. zahvaljujući episkopu dalmatinskom Fotiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari