Džinovska brana u Etiopiji nikako se ne sviđa Sudanu i Egiptu

Ostavite komentar


  1. Nije ovo ništa novo.
    Uzbeci su pregradili reke Amu Dajri i Sir Dajri i gotovo isušili Aralsko Jezero.
    Turci grade brane 22 brane na Tigru i Eufratu i dovodi u pitanje snabdevanje vodom Siriji i Iraku.
    U Srbiji su Albanija i Albanci napravili ogromnu štetu pre svega potapajući naselja sa isključivo srpskim stanovništvom i zauvek proterali više od 100.000 Srba uključujući površinske kopove u Obiliću i Kosovu Polju.
    Prvo o Radonjićkom ili Jablaničkom jezeru. Neverovatno ali istinito Enver Hodža i Blažo Jovanović su se dogovorili da se na Ušću Crnog i Belog Drima kod Kuksa a Jezero se prostiralo do Zrza ili Švanjskog Mosta u Srpskoj Metohiji. Enver je obećao da će produbiti reku Bojanu i isušiti Skadarsko Jezero. Brana je pukla i Jezero nije doseglo Zrze rodno mesto Ivice Dačića. Ali ni Albanija nije produbila Bojanu. Ipak raseljeno je oko 30-tak hiljada Srba iz Jablaničke (Prizrenske) Doline.
    Ne tako davne 1957. god. Kosovska Oblast Bujanovac, Preševo i Medveđa su „Trampili“ za uvek srpski Ibarski Kolšin, odnosno, Zubin Potok, Mitrovicu, Zvečan i Leposavić su pripojeni Kosovu, Oblasti su prerasli u pokrajine. 1974.god. Džemal Bjedić je postavio kamen temeljac za nasipnu branu na Gazivodama. Kada je završena u počela da se puni spasavajući živu glavu pobeglo je preko 40.000 Srba a potopljeni je npr. prelep manastir Jelene Anžujske sa najvećim zvonom i zvonikom kakav ima i u Kotoru. Političar koji je udario kamen temeljac nije mogao da prisustvuju otvaranju brane jer je u tom danu nastradao u avionskoj nesreći.
    Sada se iz Hidro sistema Ibar – Lepenac i jezera Gazivode snadbeva vodom za piće Priština, navodnjava sva Kosovska Dolina i hlade Termoelektrane Obilić. Dakle, korist imaju isključivo kosmetski Albanci.
    Zato Kosovo * neće da prihvati nikakve podele i razgraničenja kao ni ZSO. Samo na ime utrošen vode malenoj opštini Zubin Potok bi trebali godišnje da isplate oko 200.000.000 Evra, a za ovih dvadesetijednu godinu preko četri milijarde Evra.
    Šta možemo učiniti ugledajući se na Etiopiju, Tursku i Uzbekistan.
    Napraviti prevodnicu kod Ribarića i Reku Ibar kanalom
    Ibar-Raška-Ibar (kanal bi sistemom tunela odvodi vodu do reke Raške negde iza Novog Pazara i produbljenim koritom Reke Raške kod grada Raške uliti u korito Ibdra) ostaviti mogućnost da u svakom trenutku „Zavrnemo slavinu“ i tako povećamo pregovorački potencijal u rešavanju kosovskog pitanja.

    1. ODE TI MILORADE DALEKO….SAMO SAM CEKAO KADA CES SPOMENUTI I ONU KINESKU BRANU NA JANCEK JANU GDJE SU MRSKI KINESKI KOMUNISTI ISELILI 2 MILIONA SRBA DA BI JE NAPRAVILI…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.