Laburistička partija levog centra australijske premijerke Džulije Gilard formiraće manjinsku vladu, čime će biti započet njen trogodišnji mandat, nakon što su se dva nezavisna poslanika Toni Vindzor i Rob Oakešot pridružili njenoj koaliciji. Time je partija Gilardove dobila 76 od ukupno 150 poslaničkih mesta Predstavničkog doma parlamenta, te nema potrebe za raspisivanjem još jednog kruga izbora, pošto nedavno održana izborna utakmica nije donela jasnog pobednika.

To takođe znači da Gilardova može da nastavi da sprovodi svoje planove u delo i uvede porez od 30 odsto na sve veći profit rudara koji rade u rudnicima gvožđa i uglja i natera australijske najveće zagađivače da plate za emisije štetnih gasova. Koalicija rivala premijerke i lidera Liberalne partije Tonija Abota osvojila je 73 poslanička mesta, a jedan drugi nezavisni poslanik Bob Kater je juče izjavio da preferira Abota za predsednika vlade, delom zbog toga što se protivi planovima o uvođenju poreza rudarima i zagađivačima okoline. Izbori održani 21. avgusta prvi su od 1940. koji nisu rezultirali jasnim pobednikom.

Vindzor je rekao da smatra da će pre Gilardova nego Abot raditi konstruktivno sa nezavisnim poslanicima i biti na čelu vlade pune tri godine umesto da raspiše prevremene izbore. Tokom intenzivnih pregovora sa nezavisnim poslanicima i Gilardova i Abot su obećali da ukoliko formiraju manjinsku vladu, neće kasnije raspisati prevremene izbore u nadi da će odneti ubedljivu pobedu. Laburisti su osvojili samo 72 poslanička mesta, ali su zadobili podršku poslanika iz Partije zelenih i još tri nezavisna poslanika. Poslanici iz Liberalne partije tvrde da će zbog uticaja Zelenih laburistička manjinska vlada postati najviše levičarski orijentisana vlada u Australiji u proteklih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari