EBRD odbacila sve optužbe u vezi svojih investicija u „Junajted grupi” 1Foto: N1

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odbacila je danas sve optužbe u vezi svojih investicija u Junajted grupi, vodećoj kompaniji za pružanje usluga telekomunikacija i medija u jugoistočnoj Evropi.

Banka je u saopštenju, kao odgovor na seriju članaka u dnevnoj štampi u Srbiji, navela da su sve investicije EBRD u Junajted grupu izvršene su u skladu sa politikom, propisima i procedurama Banke.

„Te procedure uključuju temeljnu analizu investicije i poslovanja, kao i procenu uticaja na tranziciju. Nakon završetka ovog strogog procesa, odobrenje investicija se vrši pod nadležnošću i nadzorom Odbora direktora, koji uključuje i predstavnika Republike Srbije, koja je jedna od akcionara Banke”, navela je EBRD.

Kako se ističe, ustanovljene procedure ostaju u potpunosti validne i obavezujuće i predstavljaće i ubuduće okosnicu odnosa EBRD prema poslovnom angažovanju sa Junajted grupom.

Banka je navela da primenjuje istu politiku i procedure na sve svoje investicije, uključujući i procedure koje se odnose na korporativno upravljanje i integritet poslovanja.

„To je slučaj i sa Junajted grupom, gde je EBRD utvrdio da se kompanija pridržava visokih standarda korporativnog upravljanja”, ukazuje se u saopštenju.

Navodeći da dnevna štampa izričito iznosi optužbe protiv osobe zaposlene u EBRD u vezi sa Junajted grupom, EBRD je istakla da ne postoji veza između investicija EBRD u Junajted grupu i položaja i dužnosti te osobe zaposlene u EBRD.

„Svi zaposleni u EBRD podležu Kodeksu ponašanja Banke koji je javno objavljen na internet stranici Banke”, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari