Eko brigada počela skupljanje potpisa za zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma i bora 1Foto: B. Đ.

Organizacija „Eko brigada“ iz Jagodine počela je sakupljanje potpisa u okviru narodne inicijative za zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma, bora i asocijacije elemenata.

Reč je o akciji koju „Kreni promeni“, Savez ekoloških organizacija Srbije i brojni aktivisti sprovode širom zemlje. U centralnom gradu Pomoravlja, organizatori kažu da su zadovoljni dosadašnjim odzivom.

„Vidimo da u Jagodini vlada veliko interesovanje i euforija u vezi sa ovom temom. To nam je veoma drago i pozivamo građane da nam se priključe i u sredu, petak i subotu, od 11 do 16 časova“, rekli su iz „Eko brigade“.

Ipak, još jednom se pokazalo da je naš mentalitet sklon politizaciji društveno-angažovanih aktivnosti. Deo Jagodinaca negativno je komentarisao činjenicu da se prikupljanje potpisa obavlja u prostorijama Demokratske stranke.

„Tamo smo, jer niko drugi nije želeo da nam ustupi prostor. Politička pripadnost u „Eko brigadi“ nije bitna. Oko ovog pitanja je bitno široko narodno jedinstvo, kao i da se povede ozbiljna i inteligentna javna rasprava, a ne da se prikupljaju jeftini politički poeni“, objašnjavaju iz organizacije.

Kako kažu, građani koji ne žele eventualno ne žele da svrate u prostorije DS-a, mogu i da isprate uputstvo sa Fejsbuk stranice i sami overe potpis u opštini. Podsećaju na značaj ekoloških tema bez obzira na predizbornu atmosferu i najavljuju uskoro i dodatne termine za prikupljanje potpisa u selima u okolini Jagodine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari