"Eko Lo fest" u Tršiću uvršćen u spisak svetskih ekoloških kampova 1Foto: Međunarodni ekološki kampovi Srbije

Ekološki kamp ’’Eko Lo fest’’ u Tršiću ove godine, od 8. do 14. avgusta, okupio je 11 učesnika iz Srbije i Republike Srpske, a među njima je i jedna Ruskinja iz Moskve.

Učesnici kampa vreme provode u učenju i radu, a posebno mesto zauzimaju ekološke akcije, pišu Lozničke Novosti.

“Sprovodimo, kao i uvek akcije čišćenja, učesnici savladavaju kako se bere lekovito bilje i proizvode čajevi, kako se prave voćni sokovi, posebno od domaćih jabuka petrovača, steći će znanja o astronomiji, eko fotografiji, ali i o orijentiringu i planinarenju”, kaže Bojan Lučić, koordinator Kancelarije za mlade, koja je organizator “Eko Lo festa”.

U toku sedam dana kampa, kroz šetnju od Tronoše do Gučeva, saznaće kako se treba odnositi prema otpadu koji se zatekne duž planinskih i šumskih staza, kao i kako ga pravilno uklanjati, kažu organizatori.

Osim časova iz astronomije, učesnici kampa i zainteresovni građani, imali su priliku i da sa lozničkog Šanca, teleskopom gledaju zvezdano nebo, a posebna pažnja bila je posvećena posmatranju Meseca.

„Budući da je eko fotografija veoma popularna, uče i kako da fotografišu prirodu, ali i negativne uticaje na nju i da na taj način doprinesu širenju svesti o tome koliko je važno sačuvati je“, kaže Lučić.

Sedmodnevni ’’Eko Lo fest’’, koji je nedavno uvršćen na spisak svetskih ekoloških kampova, biće završen u nedelju, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta preko ’’Mladih istraživača’’.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari