Eko straža: Četvrti protest za bezopasan vazduh u nedelju 1Foto: K. Bondžulić

Eko straža najavila je priotest koji će se održati 30. januara 2022. na Terazijama sa početkom u 16 časova, a nakon obraćanja govornika prošetaće se do Vlade Republike Srbije gde će simbolično biti upaljene sveće za sve sugrađene koji su nas napustili prethodne godine zbog zagađenja.

„Prvi protest je održan 10. januara 2022. godine i do dana današnjeg Vlada Srbije nije nas udostojila bilo kakvog odgovora. Eko Straži nije namera da se bavi politikanstvom i zbog toga smo se obratili sa konkretnim zahtevima, predali ih na pisarnici i očekivali smo samo poziv na dijalog“, kažu iz Eko straže.

Oni tvrde da su jedini odgovori koje su dobijali bili oni iz neposrednih emisija na televiziji, u kojima su okarakterisani u rasponu od stranih plaćenika pa do OVK terorista.

„Za očekivati je da će sledeći 4. protest, koji će biti miran, porodičan, takođe biti ignorisan kao i prva tri. Svake godine od zagađenog vazduha u Srbiji (po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine) umre 15.000 ljudi, oko 40 do 50 dnevno i ne smemo da dozvolimo da nas Vlada večito ostavlja bez odgovora, a da mi beskonačno
zakazujemo proteste“, upozorava Eko straža.

Eko straža kaže da će iz tog razloga protest koji će se održati u nedelju će imati samo jedan zahtev sa prethodnog spiska i da Vladi daju 72 sata da odgovori pozitivno na njega. U suprotnom, biće prinuđeni da radikalizuju protest.

Eko straža kaže da je jedini zahtev koji imaju izmena i implementacija već postojećeg Zakona o kvalitetu vazduha:

Obaveštavanje javnosti u slučaju prekoračenja koncentracija, Član 23

Kad se prekorači koncentracija o kojoj se izveštava javnost utvrđena aktom iz člana 18. stav 1. ovog zakona ili koncentracija pojedine zagađujuće materije opasne po zdravlje ljudi, Ministarstvo, nadležni organ autonomne pokrajine i nadležni organ jedinice lokalne samouprave, dužan je da obavesti javnost putem radija, televizije, dnevnih novina, interneta i/ili na drugi pogodan način.

„Umesto dela i/ili gde sada nadležni informišu javnost jedino preko sajta SEPA, a koji nije pristupačan niti javnost uopšte zna za njega, tražimo preformulisanje dela i/ili tj. da zakonodavac formuliše tačan način na koji će javnost biti obaveštena i da to bude lokalna i nacionalna televizija. Tražimo da ovaj zakon bude primenjen na sledeći način:

1)da se na lokalnim televizijama lokalnih samouprava u trenutku povišenih vrednosti i u kategorijama zagađen i jako zagađen vazduh, pojavi indeks kvaliteta sa vrednostima i određenom bojom u uglu ekrana, kao i da se u okviru lokalne vremenske prognoze u vestima i dnevniku pročita stanje o trenutnom stanju kvaliteta vazduha,

2)da se na nacionalnoj televiziji RTS1 u uglu ekrana pojavi indeks kvaliteta vazduha u odgovarajućoj boji za gradove koji imaju satne vrednosti u kategorijama zagađen i jako zagađen, sa nazivom grada, a ukoliko gradova ima više, da se indeksi smenjuju na nekoliko sekundi,

3)da se u dnevniku i na vestima RTS1, uz vremensku prognozu, pročita trenutno
stanje kvaliteta vazduha u Republici Srbiji“, kaže Eko Straža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari