Komunistički ekonomski model Kube našao se na udaru kritika nekoga od koga se tako nešto najmanje očekivalo – bivšeg predsednika te države Fidela Kastra. Revolucionarni lider je rekao Džefriju Goldbergu, američkom novinaru i političkom stručnjaku za odnose SAD i Kube, koji je došao u posetu Havani, da su ekonomskom sistemu zemlje potrebne promene, što nije uobičajeni komentar čoveka koji izbegava da govori o lokalnim pitanjima od kada se zbog bolesti pre četiri godine povukao s predsedničke funkcije.

Da ekonomski sistem zemlje ne funkcioniše dobro nije novina, budući da je na to više puta ukazao i aktuelni predsednik i Fidelov brat Raul Kastro. Međutim, komentar oca kubanske revolucije iz 1959. definitivno iznenađuje, navode analitičari. Upitan da li je kubanski ekonomski sistem još uvek efikasan kada je reč o izvozu, bivši kubanski predsednik je odgovorio da taj sistem više nije dobar ni za same Kubance. Vlada u Havani nije dala komentar o ovoj Fidelovoj opasci. Džulija Svejg, kubanski stručnjak iz Saveta za spoljne odnose čije je sedište u Vašingtonu, koja je sa Goldbergom prisustvovala privatnom ručku sa Fidelom, ocenila je da je opaska nekadašnjeg kubanskog lidera zapravo u skladu s njegovim zahtevom da se sprovedu postepene, ali opsežne reforme. „Njegov komentar je u skladu sa trenutnim opštim konsenzusom u zemlji, uzimajući u obzir i poziciju njegovog brata“, rekla je Svejgova, koja je 84-godišnjeg Fidela ocenila kao „opuštenog, dosetljivog, komunikativnog i pristupačnog čoveka“.

Kastro se sa predsedničke funkcije privremeno povukao u julu 2006. zbog ozbiljnog oboljenja koje ga je gotovo ubilo. Predsedničku palicu je zvanično predao svom bratu Raulu dve godine kasnije, ali je ostao na čelu Komunističke partije. Nakon što se četiri godine držao podalje od očiju javnosti, pred kamerama i fotoaparatima ponovo se pojavio u julu ove godine i sada često govori o međunarodnim pitanjima. Nedeljama je upozoravao na opasnost od nuklearnog rata u Iranu. Međutim, veoma je malo govorio o Kubi i njenoj politici, verovatno da ne bi odavao utisak da želi da oteža posao svom bratu na mestu predsednika države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari