Ekskluzivni feljton: Dokazi o političkom kriminalu koji ubija demokratiju u Srbiji 1Foto: Bojan Cvejić

Predsednik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope 6. novembra u Strazburu govoriće o političkom kriminalu koji ubija lokalnu demokratiju u Srbiji.

NJegova prezentacija koju će od utorka 6. novembra ekskluzivno u nastavcima objavljivati Danas, govori o zloupotrebama ministara, visokih državnih funkconera ali i osuđenih ratnih zločinaca, što sve predstavlja kršenje međunarodnih obaveza koje je Srbija, ratifikacijama, preuzela u svoje unutrašnje pravo.

Prezentacija govori i o brutalnoj diskriminaciji nerežimskih lokalnih samouprava prilikom transfera novca iz državnog budžeta i pri primeni propisa o zabrani zapošljavanja.

Kroz proces prekomponovanja lokalnih vlasti, zloupotrebom političke moći, institucionalnim nasiljem i medijskim linčom, u Srbiji su od 2012. godine, od kada je Srpska napredna stranka na vlasti, sistematično uništavani politički protivnici.

Vlast je za šest godina, na ovaj način, promenjena u 35 od 170 gradova i opština. Za sve to vreme, centralna vlast je je brutalno kršila Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi (član 7 stav 1, član 3 stav 2, član 7 stav 1, član 9 stav 1, član 9 stav 6, član 4 stav 6, član 4 stav 4, član 8 stav 1).

Danas samo jedan grad – Šabac – i dve opštine – Paraćin i Čajetina – imaju lokalnu vlast u kojoj su režimske stranke opozicija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari