Eksperimenti za čistu desetku 1

Jubilarni deseti Festival nauke biće održan od 15. do 18 decembra na Beogradskom sajmu. I ove godine stotine naučnika i naučnih demonstratora pokušaće da na zanimljiv i interaktivan način radoznale posetioce uvede u fantastičan svet nauke.

Prema rečima Ane Jovanović, direktorke Festivala ove godine Festival nauke biće održan pod sloganom “Čista desetka”, jer su svih ovih godina “programi, naučnici i posetioci bili čista desetka”.
“Za ovih deset godina Festival nauke je evoluirao zajedno sa publikom koja se sada ne zadovoljava starim eksperimentima već traži nešto novo i bolje”, naveo je Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke.

Prema njegovim rečima Festival nauke nudi obrazovanje kojeg nema u školama ali je podjednako važno i zanimljivo.

Na hiljade eksperimenata, radionica, predavanja i naučnih šou programa staviće Beograd tokom ova tri dana na naučnu mapu sveta.

“Nauka danas nije u lakom položaju i pored toga naučnici se svojim poslom bave sa ljubavlju i entuzijazmom i to se oseti na samom Festivalu koji nudi interaktivne postavke na kojima posetioci mogu da osete i dodirnu nauku”, izjavila je Aleksandra Patenković, koordinatorka Festivala.

U Hali 3 koja je rezervisana za interaktivne postavke posetioci će moći da zavire u čudesni svet mikroorganizama, vide prave kosti žirafe, konja, bivola, eksperimentišu sa fenomenima iz nano, mikro i makro sveta, saznaju da li biljke mogu da nas čuju i vide, kako drvo stari.

U Zoni ekspertinejdžera, tinejdžeri će vršnjacima predstaviti postavke iz imunologije, biologije i optike, fizike i elektronike, ali i iz književnosti i istorije. Deo programa na ovogodišnjem Festivalu nauke posvećen je i Nikoli Tesli u „EPS Teslinoj zoni“ koja će biti smeštena u hali 3A.

Eksperimenti za čistu desetku 2

 Na zahtev publike, fizički i laser šou Univerziteta Lund iz Švedske u novom i unapređenom izdanju vraća se na Festival nauke. Pored Šveđana, gosti iz Estonije, Francuske i Slovenije, spremni su da očaraju posetioce svojim nesvakidašnjim nastupima na naučno-fantastičnoj bini Festivala nauke.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS. Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.Sponzori desetog Festivala nauke su: EPS, Erste banka, National Geographic, Beogradski sajam i Grafix.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari