"Eksploatacija korisnika socijalne pomoći" 1Dragana Sotirovski: Foto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Korisnici socijalne pomoći u Nišu će bez ikakve naknade morati da obavljaju posao komunalnih redara, saopštila je A11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava.

A11 izražava zabrinutost zbog najave gradonačelnice Niša da bi na osnovu Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći korisnici ove vrste socijalnih davanja mogli da budu radno angažovani kao komunalni redari.

„Imajući u vidu činjenicu da se radi o neplaćenom i prinudnom radu, najavljeni vid radnog angažovanja imao za posledicu radnu eksploataciju korisnika novčane socijalne pomoći“. Oni koji odbiju ovaj vid aktivacije mogu izgubiti ili im se može umanjiti socijalna pomoć koja im po zakonu pripada.

„Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava svaki rad ili služba na koje su pojedinci prinuđeni pod pretnjom neke kazne ili se za njega nisu dobrovoljno prijavili smatra se prinudnim radom, kao i da je ova vrsta rada zabranjena Konvencijom MOR-a“. Zbog svega navedenog Ustavnom sudu Republike Srbije još 2014. godine upućene tri inicijative za ocenu zakonitosti i ustavnosti pomenute Uredbe, kao i da je Zaštitnik građana podneo predlog za ocenu njene ustavnosti.

Inicijativa A 11 od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski traži da odustane od radnog angažovanja korisnika novčane socijalne pomoći bez ikakve naknade ili da to učini pod uslovima koje propisuje zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari