Eksplozija u fabrici u Leštanima, dva radnika poginula i 16 povređenih (FOTO/VIDEO) 1Foto: S. Kapošvarac

U fabrici u naselju Leštane u Beogradu dogodila se eksplozija, rečeno je Danasu u Ministarstvu unutrašniih poslova Srbije, a kako su potvrdili, dva radnika su poginula, dok je 16 povređeno. U toku dana je obavljena pretraga terena dronom.

U fabrici „EdePro“ koja proizvodi rakete za protivgradnu odbranu kod Bubanj potoka dogodilo se nekoliko eksplozija, a 16 osoba je povređeno, dok su dve poginule, potvrđeno je iz MUP-a.

Dolaskom na lice mesta, kako je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović precizirao, ustanovljeno je da je došlo do eksplozije u magacinu površine od 240 metara kvadratnih u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

„U ovom trenutku vatrogasci spasioci stabilizovali su situaciju i obavljaju pretragu terena i koriste dron sa termovizijom kako bi se locirali eventualno stradali i povređeni“, rekao je Majstorović.

Dva radnika su nastradala, a 16 je povređeno, rekao je novinarima komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.

Devetoro povređenih je hospitalizovano u Urgentnom centru, a ostali u VMA. Oni su zadobili opekotine, ali se za sada ne zna kog stepena.

Majstorović je dodao da su vatrogasne ekipe uz pomoć policije i hitne pomoći uspele da spasu pet osoba.

Požar koji je izbio nakon eskplozija je lokalizovan, a ekipe vatrogasaca su i dalje na licu mesta radi raščišćavanja i sanacije prostora.

Uzrok eksplozije za sada se ne zna, a uviđaj je u toku.

Meštani koji žive u obližnjim kućama su bezbedni, poručio je komandant beogradskih vatrogasaca Miloš Majstorović.

„Komandno operativni centar Vatrogasno spasilačke brigade Beograd u 14.13 časova dobio je dojavu da je došlo do eksplozije u fabrici raketnog goriva u neposrednoj blizini Bubanj potoka“, rekao je Majstorović i dodao da su na lice mesta upućene adekvatne snage, 11 vozila i 36 vatrogasaca.

Čitaoci Danasa javili su da se čula jaka eksplozija, a potom primetili gust beli dim. Osetile su se i snažne detonacije u tom delu Beograda.

Eksplozija se osetila u naseljima Leštane, Boleč, Vinča, Ritopek, Kaluđerica, svedoče građani.

Ka mestu nesreća uputilo se pet ekipa hitne pomoći iz Beograda, jedno iz Grocke i jedno iz Kaluđerice.

Nad tim delom grada vidi se gusti dim.

Iz JP Putevi Srbije saopštili su da se saobraćaj na relaciji obilaznice oko Beograda, od tunela „Straževica“ ka Bubanj Potoku, odvija usporeno.

U novembru 2008. godine u istoj fabrici dogodila se eksplozija kada su tri osobe povređene, jedna teže i dve lakše.

Majstorović je kazao da je petoro radnika spašeno iz fabrike kao i da vatrogasci spasioci pretražuju teren pomoću drona sa termovizijom kako bi locirali eventualne žrtve, preneo je MUP.

On je podsetio da je Komandno operativni centar Vatrogasno spasilačke brigade Beograd u 14.13 časova dobio dojavu da je došlo do eksplozije u fabrici raketnog goriva u neposrednoj blizini Bubanj potoka.

On je kazao da je na mesto eksplozije upućeno 11 vozila i 36 vatrogasaca.

Kompanija EDePro, koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, potvrdila je da se eksplozija dogodila u magacinu gotovih proizvoda oko 14 časova.

„Svi naši napori, ljudski i svi raspoloživi resursi orijentisani su na evakuaciju i pružanje pomoći zaposlenima. Kompanija u potpunosti saradjuje sa svim hitnim službama na terenu i pruža svu moguću podršku“, naveli su iz kompanije EDePro.

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da je posle eksplozije u toj ustanovi zbrinuto 10 osoba, od kojih su dve teže povredjene.

„Dominiraju teške opekotine ali ima i povreda glave, grudnog koša kao i unutrašnjih povreda zbog pritiska posle eksplozije“, kazao je Ercegovac.

Kako RTS saznaje, u magacinu se u trenutku eksplozije nalazilo 40 radnika.

Policija i dalje ne dozvoljava da se priđe i preusmerava saobraćaj.

U novembru 2008. godine u istoj fabrici dogodila se eksplozija kada su tri osobe povređene, jedna teže i dve lakše.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je kompanija EDePro, u čijem pogonu u blizini Beograda se danas dogodila eksplozija, tehnološki najmodernija privatna firma u Srbiji u oblasti namenske industrije, ali i dodao da je pri radu sa opasnim materijama praktično nemoguće izbeći nesreće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari