Ekstremistička grupa Al Šabab, koja je preuzela odgovornost za napad u kojem je u Somaliji u utorak poginulo 70 ljudi, juče je zapretila novim „brojnim“ atentatima u toj zemlji. „Obećavamo da će napadi na neprijatelje postati rutina, biće ih mnogo, i njihov broj će svaki dan biti sve veći“, rekao je portparol Al Šababa Ali Mohamud Raže u poruci emitovanoj na radiju te ekstremističke organizacije.


On je kazao da je atentat u prestonici Somalije Mogadišu bio udar na „plaćenike koji rade u interesu nevernika i koji misle da su zauzeli Mogadiš„. Al Šabab se u avgustu ove godine povukao iz Mogadiša pred ofanzivom snaga Vlade Somalije i Afričke unije, koju islamisti nazivaju „plaćenicima“. Mohamed Raže je rekao da atentat predstavlja „upozorenje strancima koji su u Somaliju došli da kradu prirodna bogatstva“ i čiji je cilj da podele narod u toj zemlji. On je „apsolutnim lažima“ nazvao informacije prema kojima su u atentatu povređeni studenti, jer, kako je rekao, mudžahedini nikad ne napadaju, a da pre toga nemaju precizne informacije o svojim ciljevima.

Prema podacima somalijske vlade i Afričke unije, među žrtvama atentata bili su i studenti koji su ispred Ministarstva obrazovanja čekali rezultate konkursa za stipendiju za nastavak školovanja u Turskoj. U eksploziji kamiona punog eksploziva poginulo je 70, a povređene su 42 osobe. Odgovornost za napad preuzela je istog dana islamska ekstremistička grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom. Eksplozija je označila kraj više od mesec dana relativnog mira u glavnom gradu Somalije.

Al Šabab nastoji da sruši slabašnu centralnu vladu u Somaliji koja uživa podršku Ujedinjenih nacija. Mir u zemlji, u kojoj još od 1991. godine centralna vlada nema kontrolu nad celom državnom teritorijom, obezbeđuju snage Afričke unije. Istovremeno, u Mogadišu se slivaju reke žrtava gladi na jugu zemlje, koji je pogođen katastrofalnom sušom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari