Bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Mohamed el Baradej, izjavio je da namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima u Egiptu 2011. pod uslovom da se održe u demokratskim uslovima, navodi pariski „Mond“ pozivajući se na egipatske medije.

 El Baradej (67), koji je posle 12 godina napustio funkciju na čelu IAEA, kazao je da mu je ponuđeno da se kandiduje za predsednika, ali da zahteva da dobije uveravanja da će izbori biti pošteni, piše nezavisni egipatski dnevnik „Al-Dustur“.

„Izborni proces mora da se odvije kao u demokratskim zemljama“ i da „u potpunosti bude pod kontrolom nezavisnog domaćeg tela“, istakao je dobitnik Nobelove nagrade za mir (2005). Aktuelni egipatski predsednik Hosni Mubarak (81) je 2005. po peti put izabran na tu funkciju sa mandatom od šest godina.

Njegova stranka ima 80 odsto poslaničkih mesta u parlamentu. El Baradej, takođe, zahteva prisustvo posmatrača UN koji bi garantovali transparentnost glasanja kao i reformu Ustava kako bi se svim Egipćanima omogućilo da se kandiduju. Ustav treba da se zasniva na međunarodno priznatim slobodama i ljudskim pravima, istakao je on. Mubarak još nije saopštio da li će se kandidovati za šesti mandat. Egipatska opozicija se nada da će uspeti da ubedi El Baradeja da se kandiduje 2011.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari