bojan elek foto medija centarFoto: Medija centar

Zamenik direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je da je opasno da izjave o mogućim sukobima na dan izbora dolaze od ministra policije Aleksandra Vulina jer je policija ta koja mora da osigura da građani izraze slobodnu volju na biralištima.

„Posebno je opasno da to dolazi u trenutku kada policija nema direktora i kada postoje već podaci, može se reći i dokazi da je policija ranije zloupotrebljena u nekim izbornim procesima“, rekao je Elek za TV N1.

On je podsetio na slučaj s kraja prošle godine u Negotinu kada su opozicioni aktivisti zadržani nekoliko sati na ispitivanju, ali i na slučaj od pre nekoliko godina na lokalnim izborima u Lučanima kada je tadašnja državna sekretarka Dijana Hrkalović bila prisutna u nedelju na dan izbora u policijskoj stanici bez ikakvog obrazloženja.

„To o su problemi na koje ministrova izjava može da ukazuje“, rekao je Elek.

Ministar Vulin je juče, preko odabranih medija na vanrednoj konferenciji u Palati Srbija poručio da MUP i BIA imaju informacije da se na dan izbora organizovane grupe spremaju da spreče glasanje.

„Ta izjava svakako brine. Upozoravanje na potencijalne sukobe na dan izbora ne dolazi jedino od ministra, i neki drugi poznavaoci prilika koji prate izbore očekuju da u situaciji kada postoji duboka polarizovanost u društvu, gde su izbori bitni za život i smrt, da dodje do ograničenih incidenata. Ministar je prvi koji je ukazao na to da postoje operativna saznanja da su u pitanju organizovane kriminalne grupe“, rekao je Elek.

Povodom izjave ministra Vulina da već sada postoje spiskovi kriminalaca koji treba da udju u Srbiju i pomognu u sprečavanju održavanja izbora, Elek kaže da je neodgovorno izlaziti u javnost s tim informacijama ako su uopšte tačne.

„Ako postoje ta operativna saznanja jasno je da je policija Srbije spremna i sposobna da izadje na kraj sa pretnjama“, rekao je Elek i upozorio da „nije način da se nekoliko dana pred izbore izlazi sa ovakviom podacima u javnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari