Leskovačka Elektrodistribucija uputila je juče javni poziv domaćinstvima i pravnim licima da izmire prispele obaveze, jer će početi da isključuju struju svima koji nisu izmirili obaveze. U ovom kolektivu pozivaju korisnike, koji nisu u stanju da trenutno izmire sve obaveze, da se dogovore o načinu plaćanja zaostalog duga, a ako to na učine narednih će dana ostati mraku.

Leskovčani Elektrodistribuciji trenutno duguju više od jedne milijarde dinara i po tome su, u odnosu na broj stanovnika, u samom vrhu u Srbiji. Zbog toga je ovaj kolektiv bio primoran da utuži mnoga domaćinstva, a neka su veći ostala bez struje. Nebojša Stanković, koji je u Elektrodistribuciji zadužen za kontakte sa javnošću, kaže da je podnošenje tužbi nužna mera, jer se samo tako izbegava zastarelost višemesečnih potraživanja.

Ovo nije prvi put da Elektrodribucija traži najhitnije namirenje duga, a to se naravno odnosi i na mnoga javna preduzeća. Pre nekoliko godina, posle nekoliko molbi koje je Javno-komunalno preduzeće Vodovod ignorisalo, upravna zgrada je ostala bez struje, ali su iz ovog javnog preduzeća zavrnuli slavine, pa su tako zaposleni u Elektrodistibuciji vodu za kafu morali da pozajmljuju od svojih komšija, odnosno radnika Opštinskog suda u Leskovcu. Tada je nesporazum prevladan direktnom intervencijom lokalnih političara.

Elektrodistribucija većdugo upozorava da je, uz neredovno plaćanje utrošene električne energije, krađa struje postala gotovo svakodnevna pojava. U leskovačkim selima Čifluk Mira i Donje Stopanje lane su, na primer, nepoznata lica na stotinu stubova neovlašćeno postavila sijalice za javnu rasvetu, a više meštana je bez odobrenja Elektrodistribucije korisitilo električnu energiju. Uz pomoćpolicije, električari su demontirali rasvetu i podneli krivične prijave protiv nepoznatih izvršilaca.

U proteklih dvanaest meseci Elektrodistribucija je podnela oko 900 krivičnih prijava zbog krađe i samovlasnog korišćenja električne energije. U 542 krivična predmeta, Elektrodistribucija je istakla odštetni zahtev od oko 58 miliona dinara, a nedisciplinovanim korisnicima u poslednjih dvanaest meseci izrečeno je više od 120 novčanih kazni u iznosu od pet do četrdeset hiljada dinara i oko 160 uslovnih osuda u trajanju od jednog do tri meseca.

Povišeni tonovi i pretnje

Postala je dosadna priča da električari često nisu u stanju da isključe pojedina (ratoborna) domaćinstva. Bilo je, nažalost, ne samo povišenih tonova nego i ozbiljnih pretnji, a posle toga su usledile brojne krivične prijave. Zbog toga su katkad isključenja sa električne mreže odlagana uz molbu da se dug neizostavno plati u narednih nekoliko sati, ali se to često nije događalo, pa je isključenje bilo jedina mera.

 

U Nišu počela seča

Niš – Ekipe Elektrodistribucije u Nišu počele su juče dužnicima da isključuju struju, rečeno je u tom javnom preduzeću. Šef jedne od ekipa koja je na terenu dužnike isključivala sa električne mreže, Bratislav Živić, rekao je da je od juče ujutro isključeno nekoliko velikih dužnika. – Isključili smo jednog dužnika sa tri brojila čiji je ukupni dug oko 1,3 miliona dinara, dok je kod drugog dug iznosio oko 400.000 dinara. U pitanju su dužnici sa velikim dugovima koji duži period nisu plaćali struju – rekao je Živić.

Ekipe EDN dužnike su juče isključivale sa električne mreže na dalekovodima. U Javnom preduzeću Jugoistok, u čijoj su nadležnosti elektrodistribucije na jugoistoku Srbije, kažu da je ukupan dug korisnika 8,5 milijardi dinara, a da je u Nišu dug oko šest milijardi dinara od čega privreda duguje 1,5 milijardi. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari