Elektromreža Srbije stipendira deset novih srednjoškolaca 1Stipendisti, direktori škola i predstavnici EMS AD Foto: EMS AD

Predstavnici Akcionarskog društva Elektromreža Srbije uručili su danas deset stipendija učenicima srednjih elektrotehničkih škola iz četiri grada u Srbiji. Reč je o školama: Nikola Tesla (Beograd), Prva tehnička škola (Kruševac), Tehnička škola (Čačak) i Nikola Tesla (Niš). Godišnja stipendija iznosi 80.000 dinara.

Pravo učešća na konkursu imali su učenici treće godine smera elektrotehničar energetike, kao i učenici drugog razreda koji se školuju za elektromontera mreža i postrojenja. Uz stipendije, srednjoškolcima će biti obezbeđen rad sa mentorima, a imaće i obavezu da određen broj časova mesečno provedu obavljajući praktične zadatke u različitim organizacionim jedinicama EMS AD. Kako su naveli u saopštenju, ukoliko bude potrebe za kadrovima, postoji i mogućnost zasnivanja radnog odnosa nakon završetka školovanja.

– Ovo je naš doprinos ideji dualnog obrazovanja i nastojanje da na vreme usmerimo talentovane mlade ljude koji predstavljaju budućnost ove kompanije, ali i naše zemlje. Novčana pomoć je svakako korisna, ali je mnogo značajnije praktično znanje koje će oni steći provodeći vreme u našoj kompaniji koja je lider elektroenergetskog sektora. Kao i prethodnih godina, naši zaposleni će nesebično deliti svoje iskustvo i znanje sa stipendistima, a na njima je da šansu iskoriste i nadam se da će neki od njih biti važan deo budućih uspeha Elektromreže Srbije – izjavila je tom prilikom direktorka EMS AD Jelena Matejić.

Direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda, Branko Subotić istakao je da će stipendistima pomoć biti dragocena u njihovom daljem školovanju.

– Stipendije Elektromreže Srbije predstavljaju veliki podstrek za đake naše škole. Uz to, najbolji učenici, znajući da postoji mogućnost prakse i zaposlenja u odličnoj firmi, biraju upravo obrazovne profile koji im to omogućavaju, kao što je elektrotehničar energetike, čime se dugoročno povećava kvalitet učenika – dodao je direktor škole.

Ovo je četvrta godina zaredom kako EMS AD dodeljuje stipendije srednjoškolcima, a cilj projekta je unapređenje obrazovanja i pomoć mladim ljudima koji su odlučili da se profesionalno ostvare u oblasti energetike. Tradicionalno, do kraja godine biće dodeljene i stipendije studentima elektrotehničkih fakulteta u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari