Enrike pogodio u centar sa 17-godišnjim Gavijem 1EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Daleko od toga da je sa Luisom Enrikeom lako sarađivati; novinarima u Španiji je još nezahvalnije sa njim komunicirati jer često ume da bude arogantan i ciničan, međutim kao selektor Španije čini veoma bitne stvari u procesu smene generacija. Odlukom da 17-godišnjeg Gavija uvrsti u startnu postavu protiv Italije (2:0) u polufinalu Lige nacija, od veziste Barselone učinio je najmlađeg debitanta u istoriji „crvene furije“.

Enrike je konstantno subjekat brojnih kritičkih tekstova novinara u Španiji jer već izvesno vreme nikoga iz Real Madrida ne poziva u reprezentaciju, a pritom konstantno vrši rokade, pozivao „drugopozivce“ čak i pojedince za koje je malo ko čuo, odnosno revnosno pratio njihove karijere.

Neposredno pred duel polufinala Lige nacija, odigranog u sredu uveče u Milanu, protiv Italije, aktuelnog prvaka Evrope, Enrike je imao žustru raspravu sa novinarima, koja se završila na način da je žestoko izvređao ljudie koji od novinarstva žive nazvavši ih neznalicama.

Takvo ponašanje nije primereno ni za koga, a kamoli selektoru Španije, međutim njegovo razmišljanje i selekciju koju trenutno pravi potkrepljeni su načinom igre „crvene furije“ koja je u polufinalu Lige nacija za klasu bila bolja od Italijana.

U demonstraciji sile, Enrike je uvrstio i 17-godišnjeg Gavija u startnu postavu, učinivši ga tako najmlađim debitantom u istoriji reprezentacije Španije.

Vezista Barselone imao je 17 godina i 62 dana i tako je oborio rekord iz 1936. godine kada je Anhel Zubijeta prvi put zaigrao za “ crvenu furiju“. Bio je 222 dana stariji no Gavi u trenutku debija.

Nekadašnji uspešni trener Barselone bio je impresioniran viđenim od strane polaznika La Masije koji je postao standardni fudbaler Barselone od početka ove, krajnje turbulentne sezone za trenera Ronalda Kumana, njegove saradnike i izabranike.

Zajedno sa Nikom Gonzalesom, takoše polaznikom La Masije, dobio je najkonkretniju šansu od početka priprema i za svega 300 minuta u dresu Barselone zadivio je selektora Španije.

Kritičari u njemu vide istinskog naslednika Ćavija ili Inijeste; niskog rasta i težišta, briljantne tehnike prijema i „vođenja“ lopte obema nogama, solidne brzine i jasne kreacije, toliko se dopao Enrikeu, da je prilikom objavljivanja spiska novinarima objasnio da je sa 17 godina Gavi apsolutno zaslužio poziv.

Odigrao je Gavi 83 minuta protiv Italije, odlično se uklopio sa Kokeom i Serhiom Busketsom na sredini terena, od prvog minuta se zaleteo na Marka Veratija, dečačkog idola.

„Marko Verati jeste Gavijev idol. Zato sam mu i rekao: ‘Moraš da pritisneš Veratija od starta do samog kraja“, otkrio je Enrike.

Gavi je na kraju je rivalima oduzeo pet lopti, podelio 53 pasa uz 89 odsto uspešnosti, impresionirao fudbalsku javnost i to u direktnom okršaju sa vezom u sastavu Verati, Žoržinjo, Nikolo Barela.

„Retka zverka je taj Gavi. On igra kao da je u dvorištu ispred kuće. On je sadašnjost i budućnost reprezenacije Španije“, tvrdi selektor Španije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari