Epidemiolog Luković: Posle praznika došlo do eksplozije broja novozaraženih korona virusom u Čačku 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Povećanje broja zaraženih korona virusom u Čačku registrovano je od 23. decembra, a „prava eksplozija“ novozaraženih dogodila se posle praznika, rekao je rukovodilac Radnog tima za praćenje epidemije u tom gradu, epidemiolog Mihajlo Luković.

Luković je danas rekao novinarima da zbog povećanog broja zaraženih zdravstveni sistem u Čačku trpi veliko opterećenje „na nivou opšte prakse“, ali je olakšavajuća okolnost da mali broj novozaraženih pacijenata zadržava na bolničkom lečenju.

Prema podacima Radnog tima, u Čačku je za poslednja 24 sata korona virusom zaraženo 163 osoba, od 538 testiranih.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno se leči 18 pacijenata, tri više nego pethodnog dana, a od ukupnog broja hospitalizovanih četiri su u teškom stanju, od kojih je jedan na respiratoru.

Među hospitalizovanim pacijentim na kovid odeljenju su i dve trudnice i dve porodilje.

„Ohrabrujuće je to što je ovaj soj virusa korona, barem u ove dve do tri nedelje, pokazao blažu prirodu od prethodnih. Pacijenti koji se razbole od korone uglavnom imaju tegobe koje traju od tri do četiri dana i svode se na bol i crvenilo u grlu, glavobolju i malaksalost“, rekao je Luković.

Prema njegovoj proceni, broj novozaraženih korona virusom će rasti u narednih desetak dana, a posle toga bi trebalo da počne da opada.

„Naravno da sa ovakvim prognozama treba biti oprezan jer nas je ova bolest u više navrata do sada demantovala. Međutim, imajući u vidu da se ovaj soj virusa jako brzo širi, treba očekivati da bi novi talas, kao i u slučaju gripa, mogao da traje između četiri i šest nedelja“, rekao je Luković.

On je izrazio uverenje da je omikron postao dominantan soj i u Čačku i u Srbiji.

„Oni koji su vakcinisani ili su preležali koronu imaju znatno slabije simptome bolesti i u ovom talasu epidemije, i to je primetno“, rekao je Luković.

U Čačku je za 24 časa protiv korona virusa vakcinisano 90 osoba, od kojih je 14 primilo prvu dozu, 12 je revakcinisano a 64 osobe su primile treću dozu vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari