Epidemiolog Stanković: Najteži talas korona pandemije u Pčinjskom okrugu 1Foto: V. Ristić

Prema oceni epidemiloga dr Slađana Stankovića iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju ovo je najžešći talas korona virusa u sedam opština Pčinjskog okruga u kome je za mesec dana preminula 41 osoba na dva kovid odeljenja Opšte bolnice ZC u ovom gradu.

– Danas je prvi dan od kada u poslednjih nekoliko nedelja nemamo smrtne ishode u Vranju. Činjenica da su kapaciteti kovid bolnice u Surdulici popunjeni sa sto procenta,a u Vranju sa blizu odamdeset govore i dalje o vanredno teškoj epidemiološkoj situaciji na jugu centralne Srbije – ocenjuje u razgovoru za Danas dr Stanković.

On navodi da je u Pčinjskom okrugu imunizovano 56 procenata stanovništva,a da u tom pogledu prednjače Vranje sa 67 i Preševo sa 66 procenata vakcinisanih.

– Možemo biti zadovoljni samo činjenicom da su se trendovi umirili i da nemamo rast novooblelih. Upozoravajuće je za ovaj talas da se virus brzo širi i da ima jače efekte u smislu težih upala pluća i brže iznemoglosti – navodi sagovornik Danasa.

Od 515 testiranih na virus covid 19 u Pčinjskom okrugu bilo ke pozitivno 138 lica.

– I dalje, najveći rizik za brzo širenje virusa predstavljaju javna okupljanja na proslavama i svadbenim veseljima pogotovu kada su prisutni ne vakcinisani, pa su tu neophodne oštrije mere na podrčju celog okruga – upozorava dr Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari