Epidemiolog Tiodorović: Broj zaraženih i umrlih od Kovida 19 znaće se tek kada se sve završi 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Epidemilog Branislav Tiodorović rekao je danas u Nišu da će „prava analiza“ o broju zaraženih i umrlih od Kovida 19 u Srbiji raditi tek kad se „sve završi“.

– Imamo utisak da kardiovaskularne bolesti sada dovode do smrtnosti zbog kombinacije (Kovida 19, p.a.) sa tim komorbiditetom, ali to je samo utisak. Prava analiza se uvek radi kada se sve završi. Tada imate tačne cifre, ocenu i procenu situacije- rekao je Tiodorović, koji je član Vladinog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 i Kriznog štaba za Nišavski i Topličkli okrug, odgovarajući na novinarsko pitanje o broju zaraženih i umrlih od posledica infekcije koronavirusom u Nišu.

On je na konferenciji za novinare kazao da „mora tačno da se odvoji“ ko je umro od bolesti Kovid 19, i gde postiji jasna dijagnoza, od slučajeva u kojima je ova infekcija iskomplikovala neku hroničnu bolest kod pacijenata.

– Moram da vam kažem, kada smo imali pandemiju gripa, mi smo govorili da je umrlo 137 ljudi, a onda smo učestvovali u jednom velikom američkom istraživanju, kojim je bilo obuhvaćeno 57 zemalja, pa posle ustanovili da u svetu nije umrlo 18 hiljada ljudi, kako se govorilo, već 426 hiljada. Dakle, grip je iskomplikovao osnovnu hroničnu bolest- rekao je Tiodorović.

Vladin Krizni štab prethodno nije odgovorio na onlajn pitanje Danasa, upućeno sredinom aprila, koliko je pacijenata koji su lečeni kao sumnjivi na Kovid infekciju, sa dijagnozom „infectio coronaviralis suspecta“ u njihovim otpusnim listama i potvrdama o smrti, preminulo u Kliničkom centru Niš od 6. marta ove godine, kada je u Srbiji zvanično registrovan prvi slučaj.

U obrazloženju pitanja smo naveli da pacijenti za koje se “samo” sumnja da su zaraženi korona virusom ne ulaze u zvaničnu statistiku umrlih zbog toga što nisu testirani, pošto je testiranje u prvom delu epidemije bilo minimalno, a i sada nije masovno.

Prema dokumentaciji u koju smo imali uvid, ovakvi pacijenti su hospitalizovani sa repiratornim simptomima karakterističnim za Kovid 19, lečeni su uobičajenom terapijom za tu zaraznu bolest, a sahranjivani su uz zaštitne mere koje se primenjuju kod potvrđenih pacijenata.

Privremena bolnica “Čair” zatvorena za pacijnte, ostaje u pripravnosti

Privremena bolnica „Čair“ biće zatvorena zbog manjeg priliva kovid pacijenata, ali će biti zadržana u stanju pripravnosti, rečeno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug.

– Dok traje ova konferencija počeli smo sa stavljanjem u postupak mirovanja ove privremene bolnice. To podrazumeva da će tridesetak pacijenata koji su ostali u bolnici biti premešteni u Studentski centar, a da će hala “Čair” i hotel “Centroturist” koji se nalazi pored biti dezinfikovani u narednim satima. Dezinfekciju će obaviti pripadnici Vojske Srbije zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Ruske Federacije- kazao je ministar Branislav Nedimović, koji je i predsednilk ovog Kriznog štaba.

Na konferenciji je rečeno da se privremena bolnica „Čair“, u kojoj su hospitalizovani pozitivni kovid pacijenti sa lakom kliničkom slikom ili bez simptoma, zatvara i zbog “bolje epidemiloške situacije na jugu Srbiju, izuzimajući domove za stare”.

Ipak, ona ostaje u pripravnopsti jer je “rep epidemije najopasniji”, pa “postoji mogućnost za nailazak drugog talasa, ukoliko koncentracija svih nas popusti, što želimo da izbegnemo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari