Turska je juče predstavila novi simbol svoje nacionalne valute lire, što se tumači ambicijama Ankare da postane važan faktor na globalnom nivou. Simbol koji je na svečanosti predstavio guverner turske Centralne banke Erdem Bašči, izgleda kao malo slovo „t“ u obliku sidra koje pri vrhu, umesto jedne, ima dve poprečne kose crtice, usmerene na gore.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da oblik sidra znači da je valuta „bezbedna luka“, dok linije blago usmerene koso nagore predstavljaju njen rastući prestiž. „Turska lira sada ima simbol, baš kao i američki dolar, evro i jen“, kazao je Erdogan u govoru na ceremoniji. Simbol znači „da se zemlja podmlađuje i poručuje: ‘Tu sam kao globalni faktor’“, dodao je.

Brzo rastuću tursku ekonomiju do sada ne pogađa finansijska kriza u Evropi, što podstiče ambicije Ankare da postane lider u regionu. Simbol je odabran na konkursu među 8.000 znakova. Novi simbol stiže u vreme kada Turska pokušava da proširi upotrebu svoje valute u bilateralnoj trgovini. Prošle sedmice, Turska je sa Kinom potpisala trogodišnji sporazum o zameni valute vrednosti 1,6 milijardi dolara (1,2 milijarde evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari