Turski premijer Redžep Tajip Erdogan kritikovao je juče odluku Ustavnog suda da ukine zabranu pristupa Tviteru koju je on ranije naložio. „Naravno, moramo sprovesti odluku Ustavnog suda, ali ja je ne poštujem“, izjavio je Erdogan novinarima pred polazak na put za Azerbejdžan. On je takođe ocenio da odluka suda krši „nacionalne vrednosti“ njegove zemlje.


„Naše nacionalne, moralne vrednosti su pogažene“ ocenio je Erdogan. Najviša turska sudska instanca je ocenila ilegalnom zabranu pristupa društvenoj mreži Tviter koju je dve nedelje ranije naložila islamistička turska vlada, i navela da je to kršenje slobode izražavanja. Turska uprava za telekomunikacije je blokirala pristup Tviteru u noći između 20. i 21. marta po nalogu Erdogana, koji je bio besan zbog objavljivanja snimljenih telefonskih razgovora gde se sugeriše njegova umešanost u skandal za korupciju.

Ta odluka je izazvala čitavu lavinu kritika u Turskoj i u inostranstvu uz osudu turskih vlasti da su autoritarne. Erdogan je zabranio i pristup Jutjubu. Uprkos zabrani, mnogi građani Turske, uključujući i predsednika Abdulaha Gula, našli su načina da zaobiđu blokadu i da koriste zabranjene društvene mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari